Mens mange rørleggerfirmaer opplever krisen med en følelse av at de blir slaktet, er Oras avdeling Trondheim travelt opptatt på det som blir Norges største slakteri, Nortura Malvik. Totalentreprisen for dette anlegget er på 500 millioner kroner, hvorav Oras’ andel er på 30 millioner.
– Slakterijobben gjøres av Oras avdeling Trondheim med Håvard Asl som saksbehandler og prosjektleder, opplyser Rontèn. – Til slakteriet leverer vi sanitær, varme, trykkluft og sprinkleranlegg,. Vi legger inn tredelt nett: ett for kloakk og spillvann, et prosessnett i forbindelse med slaktingen, pluss at kjøkkenet får sitt eget nett. Det er et stort og komplisert oppdrag, men det har vi mye erfaring med.

Andre store oppdrag Oras avdeling Trondheim er i gang med er Norsk Scanias store anlegg i Skodje, en nabokommune til Ålesund. Oras’ avdeling Gardermoen har utvidelsen av Norges Varemesse på Lillestrøm. Det var Oras som hadde rørarbeidene på byggetrinn I og Thon Hotel Arena. Slike oppdrag er typiske for Oras AS, listen over de gigantprosjektene de har vært med på er lang som et godt år.
– De store prestisjeprosjektene har vært Oslo lufthavn Gardermoen, Operaen og Nye Ahus. Operaen hadde vi alene, på Nye Ahus hadde Andenæs 20 % av kontrakten. Operaen var 108 millioner med alt. Nå har vi et stort oppdrag på Gulskogen senter i Drammen. Det er et tverrfaglig VVS-anlegg til 130-140 millioner, opplyser Ronten.

– Med de oppdragene vi påtar oss er vi avhengig av å ha dyktige og erfarne medarbeidere, fremhever Ole Gustav Rontén. – Det innebærer at jeg ansetter folk midt i 50-årene. Jeg vil ha kunnskap og lojalitet, og med slike erfarne folk får vi en erfaringsutveksling. Den kan imidlertid gå begge veier, for noen ganger har de unge noe nytt å tilføre veteranene.

Et viktig ledd i Oras kontinuerlige oppgradering av arbeidsstokken er Orasskolen, som driver opplæring og skolering av fagfolk på alle nivåer.
– Det koster mye, men gir også mye, fremhever Rontén. – Vi har en veldig stabil arbeidsstokk, mange i ledelsen har vært he i over 20 år. Selv har jeg vært her i 22 år, og i 21 av dem har jeg arbeidet under verdens beste sjef, Ola Hanevold.

Ole Gustav Rontén er driftssjef for Oras AS med avdelingene Bærum, Drammen og Gardermoen. Oras AS driver også med ventilasjon, et felt som nå står for mer enn 250 millioner kroner i omsetning. Oras-konsernet har cirka 660 ansatte på landsbasis, mens Oras AS har ca 230 ansatte og omsetter for 386 millioner kroner.

Oras har hatt overskudd hvert år siden 1993. Årsoverskuddet i 2008 var nærmere 56 millioner kroner, 19 millioner opp fra 2007. Resultat før skattekostnad var henholdsvis 80,4 og 53,8 millioner.

– 2009 blir en utfordring fordi det er så mange useriøse som setter prisene. Det som ikke alltid går opp, er når oppdragsgiverne vil ha de seriøse til å gjøre jobben, men til de useriøses priser. Jeg er opptatt av seriøsitet og produktivitet og vil skape noe som gir oss flergangskunder, sier driftsdirektør Ole Gustav Rontén.


Norturas slakteri i Malvik blir Norges største.


Norsk Scanias nye serviceanlegg for lastebiler og budder i Skodje, en nabokommune til Ålesund.


Operaen – Oras’ største prestisjeprosjekt.