Utgangspunktet var et ønske om å komme seg inn på et for Raufoss Water & Gas nytt marked.

– Rørkoblingsmarkedet i Europa er todelt mellom koblinger av metall og koblinger av plast. Vi står sterkt på metallkoblinger, men ønsker å komme oss inn på plastmarkedet, forklarer markedskoordinator Gro Tollefsrud Fjeld.

Rørkoblingen ISIFLO Sprint er laget av et glassfiberarmert komposittmaterial, noe som gjør den mye sterkere enn ordinære plastkoblinger og gir den en forventet levetid på hele 50 år. Det mest revolusjonerende med løsningen er likevel det patenterte ”push-in”-prinsippet som gjør koblingen mye enklere å montere, samtidig som den er like sikker som en skrukobling.

Sparer minuttet per kobling
– Sammenlignet med en vanlig mekanisk kobling kan du montere en ISIFLO Sprint-kobling i løpet av få sekunder. På store prosjekter med mange tusen koblinger utgjør dette en betydelig effektivisering, fastslår Tore Slåttsveen, som leder forsknings- og utviklingsarbeid i Raufoss Water & Gas.

Gro Tollefsrud Fjeld forteller at interessen rundt ISIFLO Sprint har vært voldsom, og at selskapet snart er klar til å lansere koblingen mot store vannverk i Frankrike og Storbritannia. Til høsten kommer koblingen også på markedet i Norge.

Merket God design
Merket for god design belønner vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og gis til bedrifter og designere som gjennom metodisk og målrettet samarbeid har skapt svært gode designløsninger.

– Totalt mottok vi 167 søknader til Merket for god design i år, en økning på 30 prosent fra i fjor. Dette er ny rekord, og viser hvilken sterk posisjon utmerkelsen har fått, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 11. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Skryt fra statsråd
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad er imponert over designarbeidet som gjøres over store deler av landet. Nå håper statsråden at flere norske bedrifter finner inspirasjonen til å satse på design som en del av innovasjonsarbeidet.

– For å løse de store utfordringene i fremtiden og lykkes i stadig tøffere internasjonal konkurranse, trenger vi nyskapende bedrifter over hele landet – og her er design et viktig verktøy. Dagens finansuro understreker behovet for å skape flere norske suksesshistorier. Derfor har regjeringen satt design høyt på agendaen, påpeker Brustad.

Norsk design stilles ut
Mellom 19. mars og 26. april står utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenteret) i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut.