– Betydningen av å satse på design ser vi ekstra klart i disse tider. Vi har investert 10 millioner kroner i en ny generasjon kjøkkenvasker. Den kalles Frame og er designet av en av Norges fremste industridesignere, designkontoret Odd Thorsen AS. Dette er en stor investering for oss, men mottakelsen i markedet viser at det er en riktig satsning.

Intra er den dominerende markedslederen på sanitærutstyr i Norge, men halvparten av gruppens omsetning kommer fra kjøkkenvasker.

– Det markedet er mye hardere rammet av krisen enn sanitærmarkedet, opplyser Skogrand. – Markedet for synlige sanitærprodukter er ned 15–20 prosent. Det er mye, men ikke så mye som byggemarkedet, der andre sektorer er hardere rammet enn VVS. Nedgangen i kjøkkenmarkedet er hele 30 %, men likevel har vi hatt mindre nedgang der enn på VVS. Det betyr at vi har tatt store andeler på et marked hvor vi allerede var veldig sterke.

– Alt i alt er vi godt fornøyd med hvordan vi utvikler oss, fremhever Tryggve Skogrand. – Men med 70-80 prosent markedsandel på noen produkter er det uunngåelig at vi følger markedet. Det betyr at vi får en nedgang i 2009, men det har vi tatt høyde for. Hele organisasjonen er preget av optimisme.Når markedet snur er vi godt rustet. Dette henger også sammen med vår nye stilling internasjonalt.

Den ”stillingen” heter Teka Industrial S. A., et spansk konsern som er et av Europas største innen hvitevarer og kjøkkenvasker. De kjøpte Intra-gruppen i 2007.
– Oppkjøpet gir oss adgang til Tekas verdensomspennende apparat. Nå skal vi presentere vårt sanitærprogram for dem. Vi er overbevist om at våre rustfrie sanitærprodukter, som alle kjennetegnes av høy kvalitet og god design, bør kunne selges enda bedre på eksportmarkedet. Våre sanitærprodukter i rustfritt stål er tradisjonelt ”vandalprodukter”, men vi har utviklet det til å bli et reelt alternativ til porselen – igjen takket være god design.

Tryggve Skogrand er en bransjeveteran som har vært markedssjef for Intra i en årrekke. Nå er han markedsdirektør for Intra-gruppen i Skandinavia. Intra er fremdeles en selvstendig gruppe innen Teka Industrial.

– I 2008 solgte vi for 110 millioner kroner i Norge. Det blir litt mindre i år, men vi regner med en god økning for fabrikken i Norge på grunn av økt eksport til søsterbedriftene i Teka, sier markedsdirektør Tryggve Skogrand i Intra AS.