Det at to prosjekteringsteam arbeidet med den nye arbeidsformen underveis i konferansen parallelt med det øvrige programmet, gav et godt grunnlag for økt forståelse for hvor viktig selve prosessen er. Slik oppsummerer Trond Pettersen Valeur, programkomite-leder og buildingSMART Norge-leder, erfaringene fra konferansen.

 

Programkomiteen hadde en forventning om å benytte konferansen til å avdramatisere bruken av BIM. Parallelt med konferansens øvrige foredrag skulle man vise at det var fullt mulig å ta imot denne nye arbeidsformen basert på åpne standarder og moderne teknologi.

 

De om lag 200 deltakerne på konferansen fikk syn for sagn. To prosjekteringsteam ble etablert – ett for bygg og ett for anlegg, begge bestående av ren rekke faggrupper. Før konferansestart var servere og annen nødvendig teknologi på plass.

 

- Det er viktig at en byggherre gir klare og tydelige signaler om hva han ønsker, at bestillingen er grundig gjennomtenkt slik at aktørene vet hvor han vil hen, påpeker Valeur. Roar Granheim fra Statens Vegvesen og undertegnede hadde denne oppgaven på konferansen.

 

Hva det gjaldt
At de to teamene kunne komme opp i problemer, var man forberedt på. Det var heller ikke noe mål å vise fram et glansbilde. Kanskje kunne publikum trå til? I alle fall var man forberedt på spørsmål etc. I den ene oppgaven dreide det seg om et forprosjekt til et 300 millioners byggeprosjekt. - Vi ba om krasjkontroll, mengder, solanalyser, energianalyser, byggbarhet – for å nevne noen stikkord, forteller Valeur. Enkle skisser og romprogram forelå.

 

Anleggsoppgaven gjaldt en 400 meter lang vei med bru, traubunn, VA, skilt, El og tunnel. Her var utfordringen å få med alle fagene i modellen, kjøre krasjkontroller og ta ut reelle produksjonsdata for entreprenørens tunnelborerigg, gravemaskin og totalstasjon. De to gruppene ble ledet av henholdsvis Steen Sunesen fra CFMøller og Torbjørn Tveiten fra Via Nova Plan og Trafikk.

 

- Vi hadde tatt mål av oss til å befolke gruppene også med folk som ikke tidligere hadde benyttet BIM, men forlot tanken ved denne korsveien. Det ville blitt for ambisiøst, slår Valeur fast.

 

Publikum fulgte utviklingen
Teamene arbeidet avsondret fra konferansesalen, men underveis ble status i arbeidet vist fram for konferansedeltakerne ellers og teamene ble intervjuet fra sine respektive tilholdssteder. På den måten kunne publikum følge utviklingen. I løpet av åtte timer var jobben gjort. Valeur kommenterer:

 

- Vi greide å vise hvor viktig samspillsprosessene er, vi så hvordan teamene fungerte og hvor effektiv dette var når hele temaet satt fysisk i samme rom. Det var tydelig at publikum erkjente det. Prosessen i seg selv er viktigere enn teknologien. Denne gangen var det to erfarne prosjektledere som sto i spissen for arbeidet. Resultatet av demonstrasjonen vi gjennomførte underveis i ”Den Kloke Tegning”-konferansen skapte et godt grunnlag for forståelse av prosessen, som er nødvendig for å få til denne arbeidsformen i reelle prosjekter. Således var dette et bidrag til å ta BIM i bruk i hverdagen også.

Kilde:buildingsmart.no