Følgende firmaer slåss om årets varmepumpepris:
1. HIAS IKS
2. Single-Phase Power
3.Valldal Grønt 

Følgende kommuner er nominert til årets varmepumpekommune: 
1. Flå Kommune    
2. Ørland Kommune
3. Eid kommune

Under finner man ytterligere informasjon om alle finalistene i hver kategori:

Varmepumpeprisen 2011:
Valldal Grønt:
Da hjørnesteinsbedriften ”Valldal Grønt ”i Norddal kommune i Møre og Romsdal, som tar imot svært store mengder jordbær til hurtiginnfrysning hvert år, sto foran utskiftning av innfrysningsmaskiner, valgte man en løsning som innebar at man fikk utnyttet maskinene, som i utgangspunktet bare er i bruk 6 – 8 uker, hele året. Et samarbeid mellom Valldal Grønt og Norddal kommune ble etablert og maskinene skal nå i tillegg levere varme til store deler av Valldal sentrum. Det ble valgt et anlegg med bruk av naturlige arbeidsmedier med CO2 på bunntrinn og NH3(ammoniakk) på topptrinn.

Single-Phase Power
Single-Phase Power har utviklet en nyskapende industriell varmepumpe som leverer varme ved høyere temperaturer og temperaturløft enn tradisjonelle varmepumper. Varmepumpen bygger på egenutviklet teknologi, testet og dokumentert gjennom tre pilotanlegg. Den første kommersielle varmepumpen er i drift hos TINE Meierier i Byrkjelo, og leverer varme ved 120°C og kjøling ved 0°C. Mulige anvendelsesområder er typisk innenfor næringsmiddelindustri og prosessindustri som har et stort energisparingspotensial ved gjenvinning av lavtemperatur varme til høytemperatur varme, fjernvarmebransjen som kan levere prosessdamp til kunder fra sitt vanlige nett og prosessindustri som kan utnytte varme fra kjøling av produktene til oppvarming av reaktorer, destillasjonstårn, smelteprosesser etc.

HIAS IKS
HIAS IKS var pionerer da de installerte sine første varmepumper i 1980. Dette var to varmepumper med henholdsvis 1,2 og 1,8 MW ytelse og med R22 som arbeidsmedium. I 2010 ble disse to varmepumpene etter 30 års drift erstattet med en ny varmepumpe med ammoniakk som arbeidsmedium. Denne varmepumpen har en ytelse på 3MW og vil på grunn av svært gunstige driftsbetingelser få en årsvarmefaktor på ca. 5. Varmefaktor måles kontinuerlig og med alle nødvendige pumper og annet elektrisitetsforbruk. Varmen brukes til oppvarming av renseanlegget til HIAS. Med ny VP satser de på en miljøvennlig oppvarming av renseanlegget på Ottestad og vil utvide leveransene til oppvarming av kontorer med ny radiatorkurs og tappevannet på anlegget med en hettgassveksler.


Årets varmepumpekommune:
Flå kommune
I Flå komune har de tenkt fremtidsrettet når de bygget nytt bjørneparken-kjøpesenter/hotell ved at de etablerte en energisentral med varmepumpe og en brønnpark med 22 brønner a 330 meter. Det er installert en totaleffekt på 1300 kW varme og 425 kW kjøling i energisentralen. Energisentralen leverer i dag varme og kjøling til store deler av Flå sentrum. Flå kommune med 1000 innbyggere viser med dette at også små kommuner kan tenke stort når det gjelder miljøvennlig energiforsyning også for en liten kommune.

 

Ørland Kommune
Ørland var den første kommunen i Sør-Trøndelag som fikk godkjent sin miljø- og energiplan etter de nye retningslinjene for slike planer. Fjernvarmeanlegg i Brekstad sentrum ble et viktig tiltak i vedtatt plan. Dette prosjektet er gjennomført og kommunen har tilførsel av fjernvarme til både nye og eldre bygninger i Brekstad sentrum, og en er nå i planfasen for trinn 2 i en videre utbygging av fjernvarme i sentrum. En sjøvannsbasert varmepumpe på 1 MW er energikilden til anlegget. Første hele driftsår var 2010 og ca 2,5 GWh varme ble levert fra varmepumpen. Anlegget fungerer problemfritt og varmepumpa sikrer stabil energitilførsel. Varmepumpen bruker det miljøvennlige arbeidsmediet ammoniakk som og henter varme fra 50 m dyp, 1 km ute i Trondheimsfjorden.

 

EID Kommune
Eid kommune har etablert et kaldvanns distribusjonssystem som kan levere miljøvennlig oppvarming og kjøling til bygg i hele Nordfjordeid sentrum. Det er både sjukehus, næringsbygg, kommunale bygg, og boliger som er knyttet til anlegget. Det er 35 lokale varmepumper som bruker distribusjonssystemet som varmekilde. Samlet ytelse på de 35 varmepumpene er 2,4MW. I tillegg er det flere bygg som bruker distribusjonsnettet til kjøling deler av året.

 

Tidligere vinnere av denne prisen er Oslo kommune, Oppegård kommune og Hornindal kommune.