Nå har jeg tatt steget til vann-segmentet i bransjen, som daglig leder i ventil og pumpeleverandøren Froster VVS, og jeg blir mildt sagt overrasket hvor lite det her lyttes til- og følges, nye anbefalinger, krav og vedtak. Jeg sikter her spesifikt til beskyttelse av vårt rene og friske drikkevann.

Sakens kjerne starter i 2008. Da sendte Kommuneforlaget ut forslag til nye sanitærforskrifter som går under navnet «nye abonnementsforskrifter for vann og avløp». Dette er et forsøk fra KS på å samkjøre og standardisere kommunenes mange forskjellige varianter av forskrifter, og ble derfor sendt ut til samtlige 428 norske kommuner, med oppfordring til å vedta disse.

Noe av bakgrunnen til dette er å være mere preventiv ovenfor forurensings skandaler som dessverre de senere år har ødelagt livet til alt for mange mennesker.

De fleste av Norges kommuner har faktisk vedtatt disse nye sanitærforskriftene, men kjennskap til NS-EN 1717 innholdet her er dessverre kjent av de færreste.  De fleste kommuner og aktører har ikke fått dette med seg, selv om det er meldingsplikt på å montere utstyr forskriftsmessig.

Så forskriftsmessig beskyttelse av drikkevann fra tilbakestrømning fra pumpestasjoner, svømmebasseng, driftsbygninger på gårder, laboratorier, vanningsanlegg, sprinkleranlegg, sentralvarmeanlegg +++ etter NS-EN1717 er så godt som fraværende. NS-EN1717 er forøvrig implementert i «Standard abonnementsvilkår for vann og avløp» kap. 2.4,  Så alle kommuner som har vedtatt disse forskriftene,  setter og krav til at alle aktører følger dette, med tilbakevirkende kraft.

Jeg har for øvrig forståelse av at dette er en kostnadskrevende prosess, men det kan koste vesentlig mer samfunnsmessig dersom uhellet er ute.

Dette er for øvrig krav som har vært satt høyt på agendaen siden starten av 2000 -tallet i store deler av Europa, nettopp med fokus på å beskytte det mest dyrebare vi har, rent drikkevann.

VA Miljøblad 61 rev. 2006 beskriver og i detalj hvilke beskyttelse som kreves i alle ulike næringer, så det enkelt kan defineres hva som er nødvendig.  F

Froster VVS er ledende på dette fagfeltet, og kan bidra til faglig gjennomgang i deres bedrift dersom det skulle være ønskelig.

Håper med dette å kunne sette forskriftsmessig beskyttelse av drikkevann i fokus, så vi i fremtiden kan unngå unødvendige forurensnings skandaler.