Teknisk forskrift
Teknisk forskrift stiller krav til prosjektering og utførelse av tekniske installasjoner for å sikre mot spredning av brann. To viktige paragrafer å ta hensyn til da er:

§ 2-1. Verifikasjon av funksjonskrav
(2) Der ytelser ikke er gitt i forskriften, skal oppfyllelse av forskriftens funksjonskrav verifiseres enten
a) ved at byggverket prosjekteres i samsvar med preaksepterte løsninger, eller
b) ved at byggverket prosjekteres i samsvar med ytelser verifisert ved analyse som viser at forskriftens funksjonskrav er oppfylt.

§ 11-10. Tekniske Installasjoner
(1) Tekniske installasjoner skal prosjekteres og utføres slik at installasjonen ikke øker faren vesentlig for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg.
(2) Installasjoner som er forutsatt å ha en funksjon under brann, skal være slik prosjektert og utført at deres funksjon opprettholdes i nødvendig tid. Dette omfatter også nødvendig tilførsel av vann, strøm eller signaler som er nødvendig for å opprettholde installasjonens funksjon.

Spesielt § 11-10 er viktig å skjelne mot når man prosjekterer ventilasjonsanlegg. Dette betyr i klartekst:

• Dersom ventilasjonen skal gå under brann, som et ledd i brannsikringsstrategien, må man prosjektere anlegget slik at vifter har kapasitet for å ta tilstrekkelig volum, motorer skal tåle høy temperatur, og ventilasjonsanlegget må prosjekteres for å føre røyk og branngasser med høy temperatur gjennom hele kanalnettet (hele systemet må brannisoleres). Eventuelle VAV-spjeld må overstyres til full åpning.

• Dersom ventilasjon ikke skal gå under brann må man sikre at ikke røyk spres via ventilasjonskanaler, f. eks ved hjelp av brannspjeld.

Brannsikringsstrategi
De senere år har dessverre brannsikringsstrategien, som utarbeides av brannrådgivere, inneholdt svært få retningslinjer for ventilasjon. Dette er høyst beklagelig da dette skal være grunnlaget for videre prosjektering. Brannsikringsstrategien bør (les: skal), inneholde føringer for hvordan ventilasjonsanlegget prosjekteres for sikring mot brann- og røykspredning. Dette sett i mot § 11-10 del (2) i TEK. Skal f. eks ventilasjon gå under brann, må elektrorådgiver prosjektere inn brannsikker strømtilførsel til ventilasjonssystemet.

Preaksepterte løsninger
TEK § 2-1 sier at bygget kan prosjekteres i samsvar med preaksepterte løsninger. Hva er ansett som preakseptert løsning? Så vidt jeg har funnet ut har vi ikke i dag definerte preaksepterte løsninger. Tidligere var skisserte løsninger i Veiledning til TEK ansett som preaksepterte. Disse er nå fjernet fra veiledningen.

I Veiledning til byggeteknisk forskrift (TEK) står nå:
§ 11-10 Tekniske anlegg.

Ventilasjonsanlegg må utføres slik at de ikke bidrar til brann- og røykspredning på grunn av utettheter mellom kanal og den bygningsdelen som kanalen går gjennom, på grunn av varmeledning i kanalgodset, eller i kanalnett.

Første del ivaretas i dag ved branntetting mellom kanal og vegg.
Andre del ivaretas delvis ved brannisolasjon.
Siste del ”glemmer” vi i dag ved prosjektering og utførelse!

Videre står det i veiledningen:

Kanaler, kabler og andre installasjoner som føres gjennom branncellebegrensede konstruksjoner, må ikke svekke konstruksjonens brannmotstand. Brannmotstand for installasjoner som føres gjennom brannskillende bygningsdeler må dokumenteres ved prøving eller beregning.

I dag sier altså REN det samme som TEK, og inneholder ikke skisserte løsninger som tidligere.

Dagens praksis
Hva er dagens praksis ved gjennomføring i brannskiller? Vi skiller mellom løsning for brannseksjoneringsvegg og branncellevegg. Vi minner om at seksjoneringsvegg i all hovedsak ikke skal brytes. Det anbefales i stedet å etablere egne ventilasjonsanlegg i hver seksjon.

Brannseksjoneringsvegg (> EI-60)
• Brannspjeld EI-120
• Branntetting

Branncellevegg (≤ EI-60)
• Brannisolering 2 m.
• Branntetting

Forutsetning for 2 m brannisolering…
Grunnen til at vi brannisolerer er at vi skal hindre at varmen i ventilasjonskanalen skal spre seg gjennom brannskillet og antenne materialer på ikke-eksponert side.

For at 2 m brannisolering skal være tilstrekkelig er det visse forutsetninger som skal være tilstede. Dette er dessverre noe som blir glemt i dagens praksis. I 2003 foretok Sintef en test for å kontrollere om preaksepterte løsninger i REN (av 97) var holdbare. Denne test beskrives i Sintef Rapport NBL A03103.

 

 

 

 

 

 

 


Det som glemmes i dagens bruk av denne løsningen, er at løsningen forutsetter at varme branngasser og røyk hindres i å komme inn i kanalen. Dette ble gjort i Sintef sin test ved at alle kanaler ble tettet med brannmatte.


I byggdetaljbladet 520.342 Gjennomføringer i brannskiller (sending 2 – 2006) definerer Byggforsk dette på følgende måte:

Pkt 4 Gennomføring av ventilasjonskanaler
Pkt 43 Brannisolering av kanaler
Pkt 432 Teknisk godkjenning
”For kanalsystemer der luftstrømningen er stanset har ulike produsenter dokumentert isoleringslengder og tykkelser for sine produkter. ”

Med dette i minne kan man se mot den praktiske (mis)bruk av løsningen.
Hvordan skal ventilasjonsanlegget løses mht brannsikring?
Man må unngå brann- og røykspredning via ventilasjonsanlegget. Dette kan gjøres ved:
• Separate kanaler i hver branncelle til det fri.
• Trykkavlastning.
• Brann-/branngasspjeld med EI-klasse lik veggen.
• Sikker drift av ventilasjonsanlegget, og hele anlegget brannisolert.
Separate kanaler i hver branncelle til det fri.
Dersom kanaler fra hver branncelle går rett til det fri, vil også røyk og branngasser gå rett til det fri. Man må da kun vurdere om oppvarmingen av kanalen kan antenne brennbart materiale på utsiden, eller på vei ut, som igjen kan føre til brannspredning. I så fall må brannisolering benyttes her.

Trykkavlastning.
Dersom bygget er egnet for røykluker vil dette hindre at røyk-
og branngasser trykkes gjennom kanalnettet. Vi trenger da kun
å brannisolere ved gjennomføringene.

 

Brann-/branngasspjeld med EI-klasse lik veggen.
Installerer vi brann-/branngasspjeldet som har typebetegnelse minst lik veggens klasse, trenger vi ikke å brannisolere. Brannspjeldet hindrer da røyk- og branngasser innvendig i kanal, samt at brannspjeldet inneholder en temperaturbrudd i mantel for å hindre at oppvarmet kanal skal kunne antenne materialer på ikke-eksponert side.


Sikker drift av ventilasjonsanlegget, og hele anlegget brannisolert.
Her er tanken å få hjelp av ventilasjonsanlegget til få evakuert bygget.

For at dette skal fungere må vi sikre at vi har tilstrekkelig viftekapasistet og at vifter tåler tilstrekkelig temperatur. Dersom aggregatvifter skal benyttes må dette vurderes nøye under prosjekteringen. Vi må da ha bypass forbi filter og gjenvinner for å unngå at disse tetter seg. Denne bypasskanalen må da ha tilstrekkelig størrelse. Det anbefales imidlertid på det sterkeste å benytte egne røykgassvifter i en slik løsning.

Med en slik løsningen må man sikre at det ikke er spjeld i anlegget som struper når anlegget går med røykventilering. Vifter, bypasspjeld og automatikk må ha brannsikker strømtilførsel.

Videre må hele anlegget brannisoleres da man her baserer seg på at de varm røyk og branngass skal dras gjennom kanalanlegget. Varmeledningen i kanalgodset vil dermed være mye lengre enn 2 m.

Oppsummering
Det er på tide bransjen begynner å prosjektere gjennomføringer i brannskiller som komplette systemløsninger og ikke bar tar deler av en løsning. Utvendig isolering av en ventilasjonskanal hindrer ikke røykspredning i kanalnettet.

Det er brannsikkerhetsstrategien som skal ligge til grunn for prosjektering av ventilasjonsanlegg og valg av brannteknisk løsning. Her må vi legge press på brannrådgiverne at dette faktisk gjøres.

Dette betyr at vi ikke kan prosjektere en gjennomføring ”på stedet”, uten å kjenne til strategien på bygget. Strategien for gitt bygg kan være helt forskjellig fra andre tilsvarende bygg, da strategien kan ha blitt valgt på grunnlag av (i øyeblikket) ukjente momenter.