Byggherre er Københavns Universitet og deres nybygg for undervisning, møter og administrasjon skal bruke minst mulig energi til oppvarming og ventilasjon. 

Bygningen skal selv produsere strøm til belysning ved hjelp av solceller, samtidig skal det være en solskjerming som stopper behovet for avkjøling. Ventilasjon skal skje naturlig utskifting av luft uten energiforbruk og lys i rommene skal skje ved at man utnytter dagslyset optimalt ved hjelp av høye vinduer og overlys.

 

Den sirkelrunde arkitekturen gir mindre fasadeareal, og dermed mindre energiforbruk og behovet for romoppvarming blir mindre.

Bak prosjektet står Universitets- og Bygningsstyrelsen, Københavns Universitet, Københavns Kommune og VELUX.

 

Prosjektet er utviklet i et tett samarbeid mellom totalentreprenør Hellerup Byg A/S, Christensen & Co arkitekter as og COWI A/S. COWI har stått for ingeniørrådgivning og utvikling av energikonseptet.

 

 - Visjonen med prosjektet er å bygge et bærekraftig næringsbygg med lavest mulig CO2-forbruk og at energibehovet reduseres med 75 prosent, noe som følger opp Folketingets beslutning for alle bygninger i år 2020. Samtidig ville vi ikke gå på kompromiss med hverken arkitektur eller tekniske løsninger, blant annet dagslysforhold og inneklima. Dette vil også bli et demonstrasjonshus ved FNs klimakonferanse, COP15, i København i desember 2009, sier sivilingeniør i Universitets- og Bygningsstyrelsen Sajet Mahmudovski.

Les mer hos COWI