Kombinasjonen dansker og tyskere hevdet seg her helt i toppen med sin varmepumpeteknologi. Et tysk prosjekt med dank teknologi fikk førsteplass av 20 internasjonale løsninger.

Universitetsstudenter fra hele verden deltok i kampen om å bygge det mest energiriktige hus basert på solenergi.

Technische Universität Darmstadt i Tyskland ble best. Prosjektet de laget ble bygget på dansk varmepumpeteknologi utviklet av selskapet Nilan i Hedensted. Nilan er kjent som en av de ledende i verden innen sol- og varmepumpeteknologi.

- Klart vi er stolte over å ha levert vår teknologi og vært med og vunnet til en så prestisjefylt konkurranse, sier administrerende direktør Torben Andersen i det danske selskapet Nilan A/S.

Den type varmepumpe som ble brukt i vinnerhuset i Washington er allerede installert i rundt 1000 passivhus i Europa de siste tre årene. Først og fremst i Sveits, Østerrike og Tyskland som er foregangsland innen passivhusbygging.
 
Nilans varmepumpe sørger for at huset blir oppvarmet, ventilert, har varmt vann og blir kjølt ned om sommeren. Dette oppnås ved å varmegjenvinne energien i den fuktige luften fra kjøkkenet, vaskerom og bad.

Anlegget er koblet sammen med solvarmeanlegget som genererer energi til varmt vann.

Anlegget filtrerer også luften inne, trekker frisk luft inn og sikrer på denne måten optimalt inneklima. Huset har ikke behov for noen annen oppvarming og kan klare seg med et energiforbruk på 0,5 kW til drift av varmepumpen.
Nilan er representert i alle de nordiske landene, samt Tyskland, Østerrike, Sveits, Holland og Nord-Amerika.

Mer om 10-kampen i solenergi i Washington D.C. på Solardecathlon

Link til Nilan AS