Teknisk sjef Lasse Antonsen hos rørlegger K. Lund i Trondheim deler kritikken som store deler av VVS-bransjen retter mot kravene i Tek 10.
-Vi opplever store vanskeligheter og kravene er uhensiktsmessige. Vi deler i det store og hele oppfatningen som våre VVS kollegaer har gitt uttrykk for, sier Antonsen til VVSforum.

Les også: Bør fjerne særkrav til innbygd sisterne

Ingen logikk
Antonsen stiller spørsmål ved logikken i kravet for WC rom uten sluk. Er det innbygd sisterne må det være både kasse og vannstoppventil. Brukes det derimot veggmontert WC med utenpåliggende sisterne kreves ingen sikring.
- Her er det noe som ikke stemmer, sier Antonsen.

Membran holder
Antonsen synes det holder lenge med krav om membran under sisternen med spalte ut til gulv, slik at en lekkasje kan oppdages og uten at det har gjort skade i gulvkonstruksjonen.
I denne forbindelse er det ingen dum tanke å la membranen i badegulvet forlenges til under sisternen og ikke bare avsluttes ved veggen. Det samme for WC rom, sørg for å ha membran under sisternen i veggen med spalte ut til WC rommet.

Dårlige løsninger
Antonsen er videre ikke fornøyd med det han har sett av utvalget av dagens kasser for lekkasjesikring.
- Disse er ikke gode nok. Det er ikke nødvendigvis noe feil med kassene men det er bygningsmessige utfordringer som gjør at løsningen ofte må tilpasses på stedet. Dette har vi diskutert med produsentene, men pga dette særnorske kravet er det lite interessant for de med tanke på salgsvolumet. Dette er vel også et argument for å se på kravet, sier han.

Smøremembran
Kravet om lekkasjesikring bør ifølge Antonsen kunne videreføres til rørsjakter.
- Det er svært ulike måter å sikre rørsjakter. Løsningen kan være å sette en ramme rundt røroppstikkene i sjakten smurt med membran. Et drenshull fra denne gjør at en lekkasje oppdages uten å ha gjort skade på gulvkonstruksjonen. Da unngår vi alle diskusjoner om vannstoppeventiler og deres plasseringer, sier Antonsen.

Færre ventiler
Antonsen opplever også at vannstoppeventiler er en feilkilde samtidig som den fordyrer røranlegget.
- I tillegg er vannstoppeventiler en utfordring i forbindelse med brannskap som ofte er tilknyttet kaldtvannsledningen. Brannskap kan løses med egen brannledning men dette fordyrer røranlegget samtidig som vi får stillestående vann med fare for legionella vekst.
- Vi må finne løsninger som forenkler byggeprosessen med et felles krav som ivaretar både innbyggingssisterner og rørsjakters sikkerhet omkring vannskader, sier Teknisk sjef Lasse Antonsen ved K Lund i Trondheim.