Av Morten Kasbergsen

For et par uker siden ble det kjent at Forsvaret skal investere om lag to milliarder kroner i eiendom, bygg og anlegg (EBA) i Troms de neste fire årene. Til sammenlikning skal det investeres to milliarder kroner i resten av Nord-Norge og 400 millioner kroner i Østerdal garnison i samme periode. Dette er i tråd med Iverksettingsbrevet Forsvarsdepartementet sendte forsvarssjef Sverre Diesen i juli. Av brevet framgikk det at det er behov for betydelige EBA-investeringer, og da spesielt i Nord-Norge, for å legge til rette for den personellmessige økningen og en rasjonell drift av Hæren.

Det er selvfølgelig svært positivt at det loves milliardinvesteringer i forsvarsfylket Troms de neste fire årene. Det er stort behov for alt fra flerbrukshaller til nye familieboliger. I Bardu startet arbeidet med å gjøre Setermoen leir til en moderne leir for seks-sju år siden. Leiren gikk da under det lite flatterende navnet «Lille Murmansk» på grunn av sin dårlige standard. I dag framstår Setermoen som en kompakt og moderne militærleir takket være en jevn takt i EBA-investeringene. Men til tross for de store investeringene er det fortsatt et stort udekket behov i leiren, og det er ventet at også Setermoen vil få sin del av milliardinvesteringene i Troms.

På Bardufoss og Skjold er situasjonen annerledes. Mange av bygningene begynner å nærme seg slutten på sin tekniske levealder på 60 år uten at det på langt nær er gjort så store investeringer i de to leirene som på Setermoen. Problemet til de to hærleirene i Målselv er at det lenge var uklart om de skulle videreføres i Forsvarets framtidige struktur. Av frykt for å gjøre feilinvesteringer har man derfor vært tilbakeholdne med å gjøre investeringer på Bardufoss og Skjold de siste årene. Det gjorde også at planleggingen av nye bygg lenge lå i dvale.

Nå er imidlertid pendelen snudd. Stortinget har vedtatt at det skal satses på de to hærleirene, samt Bardufoss flystasjon. På Skjold tas en ny flerbrukshall til 120 millioner kroner i bruk ved årsskiftet. Det blir et kjempeløft for deler av Ingeniørbataljonen og 2. bataljon, men det er verdt å merke seg at flerbrukshallen bare dekker en femtedel av behovet for flerbrukshaller på Skjold. Det er også behov for investeringer ved Bardufoss flystasjon. Nytt hovedkvarter, ny brannstasjon og en utbygging for å gjøre plass til 334 skvadronen er noe av det som er ventet å tilflyte Luftforsvaret på Bardufoss.

Det er også viktig at det bevilges penger til å renovere gamle bygg som man ønsker å videreføre i den militære strukturen. Det er ikke til å legge skjul på at mange av de gamle byggene preges av forfall. Kasernene er et godt eksempel på det. Forsvaret kan ikke leve med at soldater blir syke på grunn av elendig inneklima. Kasernene er soldatenes hjem under førstegangstjenesten, og da må tilstanden være deretter. Da avdelingene begynte å betale husleie til Forsvarsbygg var intensjonen at deler av leieinntektene skulle tilbakeføres til vedlikehold av byggene. Det har i veldig mange tilfeller ikke skjedd. Husleiesystemet har rett og slett ikke fungert slik at man har penger til vedlikehold. Dette må det snarest ryddes opp i.

Den første testen på Forsvarsdepartementets investeringsvilje i Troms vil komme når regjeringen legger fram sitt forslag til forsvarsbudsjett for 2009 i begynnelsen av oktober. Allerede da bør man ha inne store EBA-prosjekter i Indre Troms. Men den virkelige testen på investeringsviljen kommer i april/mai 2009 når Forsvarsdepartementet legger fram vårinvesteringsproposisjonen. Planer er bare planer inntil de blir realisert. Det gjelder også for Forsvarets planlagte EBA-satsing i Bardu og Målselv.