Klasserom fra 70- og 80-tallet med takvarme var usedvanlig tunge å undervise i, elevene var trøtte, uoppmerksomme og ”tunge i hodet”. Da takvarmen omsider ble erstattet med annen oppvarming ble det mye bedre. Årsakene fremgår av forskning på 80-tallet som så som lå til grunn for ISO 7730 i 1994. Toleransen for varme mot hode er svært lav.

Kjøletak er bra, varmetak er en dårlig løsning. Lavest toleranse har vi for varmestråling mot hodet. Vi liker godt varmestråling fra siden. Noen har lav toleranse for varme gulv. Strålevarme fra store lavtemperatur varmepaneler på veggen er en fin løsning. Det er mange gode grunner til å bruke mer strålevarme, se http://www.naaf.no/Documents/Allergi%20i%20Praksis/AIP_4_07_Bakke_JV_Oppvarming.pdf

Illustrasjonene er fra Bakke 1990 og basert på forskningen bak ISO 7730, bl.a. av Ole P Fanger og Bjarne Olesen..

Saken fortsetter under illustrasjonene:





Litteratur

Bakke JV. Inneklima - ENØK. Forslag til kravspesifikasjoner for inneklima og Enøk i kontorbygg. 52 s, tab, ill. HTI-rapport nr 5. Norsk Byggtjeneste, Forlaget, Oslo 1988.
 
ISO 7730: 1994. Moderate thermal environments -- Determination of the PMV and PPD indices and specification of the conditions for thermal comfort. International Organisation for Standardisation (ISO) 1994.