– Noe av det spennende med mitt arbeid er at jeg krysser grensene, for innemiljø er en tverrfaglig sak, sier dr. ing. Jonny Nersveen. – I dette problemkomplekset er lyset den glemte faktor, for hvem tenker på at hodepinen kan skyldes lyset og ikke dårlig ventilasjon?

Flimmer og hodepine
– Ubehag kan skyldes et lysrør som flimrer, forteller Nersveen. – Du oppfatter det ikke, men hjernen registrerer det som stress. Siden de færreste tenker på at ubehaget kan skyldes lyset, blir det oftest til at de skylder på ventilasjonen. Hvis jeg fjerner flimmeret kan det hende at folk er mer fornøyd med ventilasjonen.

I et engelsk firma gikk antall dager med hodepine ned med 50 prosent da flimring ble fjernet. Vi vet også at barns lesevansker forsterkes ved flimring. Heldigvis er det enkelt å fjerne – med et flimmerfritt anlegg.

 – En alvorlig og vanlig konsekvens av feil belysning er stress Hvis kroppen stresses bruker den opp energi, og når du ikke orker det du skal, får du et psykososialt problem.

Prosjektering og økonomi
– Hva gjøres galt med lys fra de prosjekterende, Jonny Nersveen?

– Et problem er at vi idealiserer brukeren, men brukeren oppfører seg ikke slik vi forventer. Lysopplegget i de fleste bygg er som ventilasjonsanlegget: kommunistisk. Den tekniske ventilasjonen forutsetter at vi er like, så må vi justere. Sånn er det også på lys, derfor er det viktig med fleksibilitet.

– Økonomiske hensyn er ofte en årsak til dårlig ventilasjon. Gjelder noe tilsvarende for Lys?

– Vi styres veldig mye av økonomi, og det er en konflikt mellom energibruk og lyskomfort. Vi bruker færre, men kraftigere lyskilder. Nå er det vanlig med én armatur – som gir reflekser i bordplate eller materialet vi arbeider med.
Noe av det viktigste på kontoret er arbeidsplassbelysning. Å mangle plassbelysning er som å mangle en arm. Med plassbelysning har du stor grad av frihet, ofte har den dimmer, slik at du kan få den helt etter ditt behov, og den sjenerer ingen andre.

Blending øker blodtrykket
– Det kanskje viktigste ved belysningen på en arbeidsplass er å unngå blending, fremhever Jonny Nersveen. – Blending påvirker blodtrykket, det er kanskje en slags forsvarsmekanisme. Det er en tydelig blodtrykksøkning når vi blendes av billys.

For å ta bort blendingen setter man lyset mot taket. Det gir et fint, diffust lys, men løsningen er energisløsende og lys opp er som gråvær på fjellet, konturløst. For at vi skal se både det små og det store trenger vi en fin balanse mellom den diffuse allmenbelysningen og mer rettet lys som får frem konturene.

Dr. ing. Jonny Nersveen beskriver seg selv som frifant og forsker. Han underviser i lys, byggautomasjon og elektriske installasjoner på Høgskolen i Oslo, der han trives i det tverrfaglige miljøet: Jeg liker å jobbe i et miljø hvor jeg ikke bare driver med lys, men hele problematikken rundt innemiljø.

Da Jonny Nersveen fikk sin doktorgrad i 1991 hadde han fagbrev som elektriker og var sivilingeniør sterkstrøm fra NTH. 

Dagslys er forbindelsen til livets rytme,
det er den andre navlestrengen.
Jonny Nersveen

 Bilder:
Toppen: Illustrasjonsfoto - © Diego Cervo
Til høyre: Johnny Nersveen - © Ole Danioe Eneresen.