Oljefylte veggovner – som skapt for nye byggeforskrifter

Nye regler for boligbygging krever at husets energibehov skal ned minst 25 prosent i forhold til i dag – med like god varmekomfort. Med de nye reglene får småhus et energibehov på 125 KWh/m2 år, mot 173 KWh/m2 år i dagens regelverk. Men det typisk norsk å gjøre tingene vanskelige. Selv om det hadde vært mest effektivt og rimeligst

Så selv om det hadde vært mest effektivt og rimeligst å bare bruke elektriske, oljefylte (veggovner) veggfaste panelovner, så kreves det at du også må installere en kosepeis. Altså for pellets eller ved. Men dette er jo egentlig ikke noe problem, idet de fleste husbyggere ønsker seg en peis uansett.

Så mens du før trengte 12-15000Kwh til oppvarming, vil du med nye forskrifter ofte greie deg med godt under 10.000 kWh. Da lønner det seg selvsagt mindre enn før med bergvarmepumper, eller kostbare luft/vann varmepumper.

Hvor lurt er det å være politisk korrekt?
Hvem er det egentlig som lurer folk til å tro at innfløkte oppvarmingsløsninger er et smart valg, at det lureste du kan gjøre er å investere i kompliserte vannbårne systemer til hundretusener av kroner?

Det er politikere og energibyråkrater, miljøeksperter, produsenter av varmepumper og pelletskaminer, oljeselskaper, og en nesten samlet rørleggerbransje, for å nevne noen. Alle vil de ha deg til å legge vannslanger på kryss og tvers i alle gulvene dine. (Spør forsikringsselskapene om hva de synes!).

Andre regner vannbåren varme som en politisk miljøseier og gratulerer deg derfor med at varmepumpeborehullet i hagen din til 50 000 kroner reduserer CO2 utslippene dine med flere tonn og at du dermed har bidratt sterkt til å redde jordens fremtid.

Litt mindre overdrevet kan det sies at det er de nye byggeforskriftene som redder jorden. De gjør det riktignok litt dyrere å bygge boligen din. Kanskje så mye som ca. 70 000kroner viser anslagene. Så kanskje du sparer bare halvparten av det nye kjøkkenet ditt?

Renessanse for elektriske veggovner
Vi tror at elektriske veggovner står foran sin renessanse. Rørleggere får likevel mer enn nok å gjøre med installasjon av boblebad og solenergikollektorer for produksjon av varmt tappevann. Dessuten vil kravet om fjernvarme i storbyene og ombygging av oljekjeler til jordvarmepumper i eksisterende blokkbebyggelse der det brukes radiatorer, også holde våre venner i VVS-bransjen travelt opptatte i mange år.
I tillegg råtner jo 75 % av norske bad på rot, og de offentlige drikkevannledningssystemene lekker

Sov trygt med veggfaste, oljefylte ovner
Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap bekrefter at de aldri har registrert problemer med de veggfaste, oljefylte veggovner, bare med de løse trillegreiene, som dyttes rundt på hjul og som skades av det. Kjøper du i stedet en kvalitetstestet oljefylt veggovn som skrus fast til veggen, gjerne under vinduet, så vil den virke problemfritt uten behov for service i ”evig tid”. Riktig valg av oppvarming kan spare deg for like mye som det koster å få inn et nytt kjøkken.