– I min tid som leder fra 2005 har ti selskaper gått inn i Sweco, forteller administrerende direktør Vibecke Hverven til VVS-forum. – Selv kommer jeg fra Statkraft Engineering, som overtok Grøner i 2000. Det ble Statkraft Grøner. Så solgte Statkraft oss til Sweco, som hadde to selskaper i Norge, Sweco Theorells og Samfunnsteknikk AS. I dag er selskapet sammensatt av flere grunnstammer og mange familieeide selskaper som går lang tid tilbake.

I dag dekker vi alle fag. Inkludert Opticonsult er vi rett i overkant av 800 medarbeidere i Norge. Vi er det tredje største konsulentselskapet i Norge. Vi har 170-180 mann på tekniske installasjoner og over 100 på VVS, så kommer Opticonsult til. Det gjør oss til det største rådgivermiljøet innen VVS i Norge.

Mestrer det store formatet
Det er en kapasitet som kan trengs, for Sweco er blitt en gjenganger på store prestisjeprosjekter. Det som har vært viet mest oppmerksomhet i den siste tiden, er Nye Ahus, der Sweco har designet og prosjektert et system basert på Europas største geotermiske varmeanlegg. På Nye Ahus har Sweco hatt alle VVS-installasjonene, samt gassanlegg, sugeanlegg for avfall og tøy, og rørpostanlegg. Og mens du leser dette, er Sweco travelt opptatt hos Ikea på Slependen, der det bores energibrønner for et varmeanlegg tilsvarende det på Nye Ahus.

– Men vårt største prosjekt nå er REC Scanwafer på Herøya, opplyser administrerende direktør Vibecke Hverven. – Vi har vært med på å bygge fabrikker for REC i mange år. Det som nå skjer i Porsgrunn er en utvidelse, byggetrinn 3 og 4, og der har vi alt av VVS og elektro samt byggeledelse på byggeplassen. Nå er vi på vei med REC til Singapore, der de skal bygge anlegg på rekke og rad.

Fortsatt bra marked, men . . .
Da vi besøkte Sweco hadde det akkurat gått ut pressemelding om at Multiconsult AS hadde knyttet til seg et arkitektfirma. Vi spurte Vibecke Hverven om Sweco har lignende planer.
– Det er få av de flerfaglige rådgivere som har arkitekter. Her i Norge velger vi ikke å ha arkitekter bortsett fra landskapsarkitekter. Utvikler markedet seg slik at det blir naturlig å ha arkitekter og ingeniører sammen, vil vi også vurdere en sterkere tilknytning til arkitekter i Norge.

– Hvordan er markedet våren 2008?
– Markedet er fortsatt bra, men det igangsettes færre boliger. Til gjengjeld er det stor pågang på næringsbygg og offentlige bygg. Markedet tåler noe redusert aktivitet med tanke på den kapasitet vi har i bygg og anleggsbransjen i Norge. Arkitektene er de første som merker det når vinden snur, så kommer vi hakk i hæl. Vi er 22 steder i Norge, og konsentrer oss om de noe større oppdrag enn for eksempel enkeltboliger. På en måte lever vi totalt sett av de mange mindre oppdragene – og setter pris på å ha store oppdrag som en fin grunnbelastning med god faglig utvikling for mange ansatte.

Sweco AS
Sweco er et aksjeselskap som er notert på børsen i Sverige. Selskapet har 5 500 ansatte, hvorav 3400 i Sverige, 1000 i Finland og 800 i Norge. Sweco er etablert i 10 land.
– Når vi går inn i et nytt land vil vi være dominerende, opplyser Vibecke Hverven. – Det gjelder nye land som Estland, Litauen, Tsjekkia, Slovakia, Bulgaria og Russland, der vi er etablert i St. Petersburg.

Og i Norge går det så det suser.