– Vi har søkt etter kjøleteknikere, men vi får ikke tak i folk. Nå har vi ansatt en meget dyktig polakk som er utdannet kuldemontør. Vi har også to svensker, men de vil gjerne jobbe inn fredagen, og det er litt vanskelig når vi har 24 timers serviceavtaler.
– Det finnes ikke folk, men heldigvis skjer det noe positivt på Sogn videregående skole. Der har interessen for faget økt betraktelig etter at kulde ble mer samkjørt med elektro, og mange unge har fått øynene opp for hvor allsidig kuldefaget er. Det omfatter både rør, elektro, automatikk og mekanisk fag. Vi tror det vil gjøre kuldemontørfaget mer ettertraktet i fremtiden.

Aker Kulde AS
Aker Kulde AS ble etablert av Jan Fredrik Holseter i 2001. Han kom da fra ABB og begynte for seg selv. Før det hadde han blant annet jobbet for Unitor as og der laget kurs for UNEP i gjenvinning av freongass. Kursene ble holdt i Accra i Ghana, Nairobi i Kenya og i Manila på Filippinene.
– Det var laber interesse for dette i Afrika før jeg fikk forklart at gjenvinning av gassen kunne være god butikk.

I 2005 kjøpte Aker Kulde AS opp et firma på Hamar og har nå en lønnsom avdeling der, med butikk- og industrikjøling som viktigste arbeidsområder.
– I 2006 bygde vi et indirekte frysesystem til et 900 kvadratmeter stort fryselager for SPIS Norge AS har i Brumunddal. Vi bruker romkjølere med mediet Temper 40 og får en jevn temperatur på -22 °C. Anlegget har en separat krets med varme fra tørrkjølerkretsen som avrimer romkjølerene. Det vanlige i fryselagre er elektrisk oppvarming, men det avgir unødvendig mye fuktighet til rommet, mens med temperatur på ca 30 C kun smelter isen og ikke ”koker” den av romkjølerene. Vi kjører kun én avriming i døgnet.

– Jeg brenner for indirekte kjøleanlegg som går ut på at man kjøler ned et medium, sirkulerer det i et rørsystem og tar ut kjøling der den trengs. Det gir mer miljøvennlige anlegg og er mer driftsikre i forhold til DX – spesielt for klimaanlegg.

Når det gjelder butikkjøling ser vi at kravene fra mattilsynet blir stadig strengere. Indirekte anlegg for slike systemer er som oftest bedre og gir en mer stabil temperatur gjennom året. Nå skal vi i gang med å bygge ett slikt kjøleanlegget for en stor SPAR-butikk på Hamar. Butikken vil være åpen under det meste av ombyggingsperioden, og det er særdeles viktig for kunden.

Aker Kulde har serviceavtale med Statoil for stasjonene i det nære østlandsområdet, avgrenset av Holmestrand, Fredrikstad og Dal, i alt 27 stasjoner. En av selskapets siste store oppdrag var hos Axis Shields på Kjelsås, der det er montert kjølemaskiner fra samarbeidspartner i Litauen.

– Det er et godt marked med mye aktivitet, men på nybyggsiden er holdningen mer avventende, sier Jan Fredrik Holseter. – Det vi "pusher" mest er å bytte ut gamle DX og isvannsmaskiner med reversible varmepumper. Kostnaden med å bytte til reversible luft vann varmepumper – kontra bare isvannsmaskin er liten, mens besparelsen rent energimessig er stor.

– 2007 var et fantastisk år for Aker Kulde, forteller Jan Fredrik Holseter. Oppdragene var i stor grad totalløsninger innen kjøle & frys, isvannsmaskiner, varmepumper, prefabrikkerte kjøle- og fryserom samt ventilasjonsinstallasjoner. Nå er vi godt i gang i 2008, med nye prosjekter og i tillegg til våre faste serviceavtalekunder som Statoil, Kollektive transport produksjon, Spis Norge m.m. Vi er 10 ansatte, men vi skulle gjerne vært 3-4 til, sier Jan Fredrik Holseter.