For de fleste ventilasjonsentreprenører og utstyrsleverandører har boliger hittil vært et ubetydelig marked for mer avanserte løsninger enn avtrekksventilasjon. Men det vil forandre seg. I 2007 ble det bygget cirka 33 000 boliger i Norge. Tallet for 2008 forventes å bli atskillig lavere, mellom 23 000 og 26 000. Men hvis boligbyggingen i årene fremover holder seg på det nivået, kan det likevel bli gode tider for ventilasjonsbransjen.

Den som antakelig har holdt på lengst med balansert boligventilasjon i Norge, er Helge Folkestad i Bø i Telemark. Hans system er både enkelt og forholdsvis rimelig, og har lenge vært populært blant astmatikere og andre som legger stor vekt på god luft i hjemmet.

– Da vi begynte med Enervent tidlig på 1980-tallet syntes mange det var noe tull med boligventilasjon, sier Helge Folkestad, daglig leder av Ener-Produkt AS i Bø. – Enervent-systemet har så effektiv varmegjenvinning at du kan lufte huset uten annet strømforbruk enn til viftene.

Helsen først, så pengene !
– Strømsparing og miljøhensyn er gode grunner til å bytte ut et energisløsende avtrekksystem med balansert ventilasjon som har høyeffektiv varmegjenvinning. Men den aller viktigste grunnen til å skiftebedre inneklima som gir bedre helse, mener Helge Folkestad. – Tenk innemiljø. De 15 kg luft vi puster inn daglig påvirker oss mer enn hva vi spiser og drikker. Alt i omgivelsene avgir lukt og kjemi, det må fjernes og ren ny luft tilføres som er helt fri for støv som pollen og de mange andre forurensinger som er utendørs.

– Noen ventilasjonsprodusenter har bruksanvisning som ikke tillater varmegjenvinning fra luft med høy fuktighet, eks. tørketrommel, men vi anbefaler dette med å utnytte energien og stabilisere luftfuktighet innendørs, opplyser Helge Folkestad. Kald luft som nettopp er varmet opp er fryktelig tørr, og det blir mer støv fordi finstøvet frigjøres som brekasje av fiber fra klær og annet som støv fra tørr (vannbasert) maling . Derfor skal ventilasjon med best mulig inneklima også virke positivt på innendørs fuktighet spesielt når det er kald og tørr luft ute.
Enervent TS virker på en naturlig måte som gjør at friskluften stabiliseres med fuktighet hentet fra avtrekksluften. Det er ingen kontinuerlig befuktning som i luftfuktere. Altså da unngås kjente problem med fukt som kondens og grobunn for bakterievekst. Enervent TS er en av få produkter som er testet og kan dokumentere dette med fuktforhold/soppsporer og luftlekkasje i ventilasjon. Konkurrenter i markedet argumenterte mot dette tidliggere, men nå når de selv har roterende gjenvinnere (med ukjent luftlekkasje, fukt/lukt osv.) er deres oppdiktede argumenter som omluft og smitteoverføring osv. nesten ikke i bruk.


Bildetekst:I Sørum ble det installert Enervent TS ventilasjo i 3 boliger. De fikk sunnere inneklima, gunstigere luftfuktighet og energibruken til fyring gikk ned med 50 prosent.

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning tilfører like mye frisk luft til boligen som det ventileres luft ut av boligen. Samtidig utnyttes energien i luften som suges ut av boligen til fullverdig oppvarming av nyluften. En slik ventilasjon gir et godt inneklima uten forurensing eller kald trekk innendørs.
De mest effektive systemene utnytter 90 prosent av varmen i luften som blåses ut. Varmetapet er derfor minimalt. Energiøkonomisk, og reduserer de årlige fyringsutgiftene mye og et kjennetegn for et godt energiriktig ventilasjonsanlegg er å be om energiforbruket inkl. eventuell tilleggsvarme.

Ingeniør Helge Folkestad utviklet Enervent TS som balansert ventilasjons med 90 % varmgjenvinning på begynnelsen av 1980-tallet. Hjertet i dette systemet er en kammerveksler.
I følge Folkestad har Byggforsk dokumentert at balansert ventilasjon med kammerveksler gir den aller beste effekten, både for helse og økonomi.
– Enervent TS øker faktisk COP faktor fra 10 til 14 om temp. synker fra + 5 til – 20’C (varmegjenvinningsgraden) desto kaldere det blir utendørs. Vi kjenner ikke til noe annet vent. System som har tilsvarende egenskaper. Enervent TS er Norsk og den produseres fortsatt i Telemark som har tradisjon for bruk av tre og miljø i byggestil. Ekstra viktig med stabile fuktforhold for å unngå stor grad av krympesprekker og knirk fra ekstra tørt trevirke i våre boliger.