– Vår eneste forbindelse til Aker Brygge nå er at vi fremdeles har hovedkontor der. Vi solgte Aker Brygge til Norwegian Property i 2006, og det samme har vi gjort med alle andre eiendommer i Oslo. De eneste unntak er posthuskvartalet, noen parkeringshus i Oslo og 1/3 andel av selskapet Oslo S Utvikling som bygger i Bjørvika.


Prosjektleder Jørn Torstein Grini i Linstow AS

Mens publikum kan glede seg over mat og drikke i den særpregede restaurant Posthallen i det tidligere hovedpostkontoret, spises, drikkes, soves og handles det i Linstows mange eiendommer i Baltikum. Der er nå Linstow store innen hoteller og varehus. Størst er hotellkjeden Reval Hotels, med hovedsete i Tallin. Kjeden har hoteller i Tallinn i Estland, Riga i Latvia, og i Vilnius, Kleipeda og Kaunas i Litauen. Neste år overtar Linstow et hotell i St. Petersburg og de har planer om å bygge et hotell med 830 rom i Moskva.


Varehuset Riga Retail Park skal stå ferdig utenfor Riga i 2003.

Eget energidirektiv
– Hvordan er Baltikum i forhold til Norge når det gjelder tekniske forskrifter og krav til energieffektivitet, prosjektleder Jørn Torstein Grini?

Baltikum har ikke samme tekniske forskrifter som Norge, og det har hittil vært lite oppmerksomhet rundt strømprisen. Det skyldes at energiprisen har vært lav, men nå går strømprisen opp 25 prosent i året. Dermed blir det en helt annen oppmerksomhet rundt energibruken, og balterne er blitt mer energibevisste enn vi er her.

– Hva gjør Linstow i den situasjonen, Grini?
– Vi har et energioppfølgingsprogram for hoteller og varehus. Vårt energidirektiv sier hva bygget skal bruke av strøm, og det skal følges gjennom hele syklusen, fra arkitektkonkurransen og til kontrakt med entreprenør.

– Hvilken standard har dere lagt dere på i energikravene?
– Vi har tatt utgangspunkt i de nye kravene til energimerking av norske bygg, som er basert på EU’s energidirektiv . Der blir minimumskravet C-merket. Vi har lagt oss på B, fordi kravene skal skjerpes hvert femte år, og da gjør vi det like godt med en gang.

– Hus med A-merke må ha et årlig energibehov på maksimalt 85 kWh/m2 – det skal bli en hard nøtt for mange, mener Grini. – Vår B-indeks krever maksimalt 180 kWh/m2 for hoteller, 175 for varehus og 120 for kontorer. Pr. i dag har vi ikke kontorer under oppføring, unntatt vårt engasjement i Oslo S Utvikling.

– Hvordan ser du på forholdet mellom investering i høy kvalitet hva man får igjen?
– Vi bygger alltid med høy kvalitet, i så måte er det ikke noe forskjell på Norge og Baltikum, men også vi må ta hensyn til at man ikke får mye igjen for ekstra kvalitet. Det ser man ekstra tydelig i de husene som er bygget på spekulasjon og etter de gamle forskriftene.

– Noe av det vi ser frem til nå, er å bruke vårt eget energidirektiv på nye prosjekter i Baltikum. Men vi er også på utkikk etter prosjekter i Norge, sier prosjektleder Jørn Torstein Grini i Linstow AS til VVS-forum.

Linstow AS hadde i 2007 driftsinntekter på over 1,2 milliard kroner, med en fortjeneste på 290 millioner. Linstow AS er heleid av Wilhelmsen AS som kjøpte selskapet ut fra Oslo børs i 1999. Selskapet, slik det fremstår i dag, er resultatet av en sammenslåing av Linstow Eiendom AS og Nydalens Compagnie ASA i 1998.

For ytterligere opplysninger, se linstow.no og revalhotels.com.


 


Reval Hotel Latvija i Riga – et moderne hotellbygg i et miljø preget av klassisk baltisk arkitektur.


Reval Hotel Olümpia i Tallinn