Det var i 1978 firma JRG Gunzenhauser presenterte Sanipex-systemet på HILSA-messen i Zürich. JRG sier selv, kledelig beskjedent, at det var årets begivenhet innen sanitærsystemer. Sanipex-systemet ble raskt en suksess, fordi både sveitsiske og tyske rørleggere var raske til å ta i bruk det revolusjonerende nye systemet.

I jubileumsboken forteller Johann Rudolf Gunzenhauser hvordan de nærmest ble tatt på sengen av bransjens reaksjon:

”Vi ville selge Sanipex først i Tyskland, fordi vi trodde sveitsiske installatører var for konservative til å ta systemet i bruk, og ville se på det som skadelig for bransjen. Kort sagt, vi var så begeistret over skaperånden til Arno Kloep og hans utviklingsteam at vi trodde tyskerne også ville være det, men ikke sveitserne. Men slik ble det ikke. Kort etter den første forsøksinstallasjonen og etter HILSA 78 rev sveitsiske installatører varene ut av hendene på oss. Starten i Tyskland var tregere, men så tok det av der og. Fra 1978 til 1994 steg Sanipex-salget fra 80 til 530 millioner kroner.

JRG Gunzenhauser ligger i Sissach, en liten by i kantonen Basel Land, cirka 20 kilometer fra Basel. Basel er hjemby for flere av verdens største farmasøytiske bedrifter, som Novartis (tidligere Ciba Geigy og Sandoz) og Hoffmann-La Roche. Basel var en viktig universitetsby i middelalderen, da Zürich ennå var en ubetydelig landsby. Fra Sissach er det 10 minutter til Tyskland, 30 minutter til Frankrike.

Her startet Jakob Meingold et metallstøperi og mekanisk verksted i 1887. I 1899 ble produksjonsanlegget kjøpt av Johann Rudolf Gunzenhauser, en allsidig håndverker som reparerte ventiler og laget utstyr for møller og sagbruk. Serieproduksjon av ventiler startet i 1918. 60 år senere kom Sanipex, og i 2001 Sanipex MT.

Fabrikken i Sissach har i dag 380 ansatte og dekker et areal på 30 000 m2. Her produseres for en årlig omsetning på over 120 millioner sveitserfrank – 600 millioner kroner. Det tilsvarer cirka 1,6 millioner NOK per hode. Hver time går det to tonn sand til støpeformene.

Johann Rudolf Gunzenhauser opplyser til VVS-forum at selskapet årlig investerer cirka 50 millioner kroner i modernisering av produksjonsutstyr og lokaler.

Ved siden av ventiler og rørsystemer, har JRG et produkt de er alene om i verden: et sammenleggbart alpehorn av JRG Sanipex-rør. I tillegg til hovedproduktet Sanipex, støpes det også kunst.

Bilde:

Gjøkuret 1: Anlegget i Sissach (side 104 i jubileumsboken).; evnt side 103 øverst).

Gjøkuret 2. Fra produksjonshallen. (side 103 i jubileumsboken, nederst)

Gjøkuret 3: Denne mannen har den varmeste jobben i støperiet til JRG.

Gjøkuret 4: Her vises temperaturen i støpeformen.

Gjøkuret 5: På besøk hos JRG Gunzenhauser: Kjell Bernt Kalland, Jon Gulbrandsen, Per Arne Kindberg og Håkon Killerud fra Armaturjonsson. I midten Ciro Nigro, JRGs eksportsjef for engelsktalende land. Han er en av mange rørleggere som valgte seg et behageligere liv: Jeg begynte som rørlegger i 1988, men det var for varmt om sommeren og for kaldt om vinteren.