Fra faglig leder Espen Mellem i Høytrykksvakta i Tromsø har vi fått et spørsmål om vannskadesikkerhet i forbindelse med bruk av Fibo-Trespo veggpanel over en fordelerboks for rør-i-rør (i dette tilfellet Sanipex). I følge Mellem reklamerer Fibo-Trespo med at man kan dusje rett på veggen. Han viser til Fibo-Trespos reklame som sier:

”Fibo-Trespo veggpanel med flismønster gjør at alle kan kle vegger i våtrom med et produkt som er godkjent i henhold til Våtromsnormen. Platene monteres raskt og enkelt uten bruk av membran. Glem alt arbeidet med gipsplater, membran og fliser med fugemasse.”

Espen Mellem oppgir at han nå for første gang skal montere Fibo-Trespo baderomspaneler i forbindelse med rør-i-rør. Dette innebærer at det må bores hull til dusjgjennomføring, og hvordan sikrer man seg da mot lekkasje?

– Vi har spurt leverandøren om hvordan slike gjennomføringer tettes, men de har ikke noe godt svar, sier Espen Mellem. – Hvis vi bruker et tetningsmiddel som bare holder tett i fem år, får man fuktinntrengning som går rett i isolasjonen. Med gips og membran derimot, får du ingen skade på boksen eller isolasjonen. Etter min mening er ikke Fibo-Trespos opplegg vannskadesikkert, selv om platen i seg selv er godkjent.

Har holdt tett i 30 år
Vi har forelagt Mellems spørsmål for produktsjef Arvid Thompsen i Fibo-Trespo AS og han kan berolige rørleggere som lurer på dette:

– Generelt vil jeg opplyse at Fibo-Trespos baderomsplater har en dampmotstand som er like god som membran. I våtsonen må det brukes sokkellist nede og godkjent fugemasse mellom platene. Utenfor våtsone kan platene stå rett på stender. Gjøres dette riktig blir veggen helt tett. Vi har levert dette til svømmehaller og skoler hvor det har holdt tett i 30 år.
– Hva med rørgjennomføringer?
– Vi har ikke noe med rørgjennomføringene å gjøre, men vi vet at det går bra med riktig fugemasse. Hvis rørleggeren gjør det riktig blir det tett.

Fra Fagrådet for våtrom har vi fått denne kommentaren: Det som ikke fremkommer av godkjenningen er at det i tillegg til elastisk fugemasse skal brukes en pakning. Dette er beskrevet i Byggebransjens våtromsnorm. Vi viser i den anledning til BVN 34.511, figur 32. Dersom anvisningene i BVN følges, er Fibo-Trespo baderomsplater en lekkasjesikker løsning som er godkjent av Fagrådet for våtrom.

Har du erfaringer med dette, er du velkommen til å dele dem med VVS-forums lesere.