I Norge har Outokumpu hatt en så sterk stilling på kobberrørmarkedet at ordet Outokumpu nærmest har vært synonymt med kobberrør. Men når vi nå fortsetter å kjøpe de samme rørene, må vi lære oss et nytt navn: Cupori. Outokumpu fortsetter med rustfritt stål, mens alt av kobber fortsetter i Cupori Group. Cupori blir dermed den ledende produsenten av kobberrør til vvs-installasjoner i de nordiske land, og industrirør i Europa.


Fra teknisk rom i ishallen i Katrineholm.

Kobber – for slagsmål og piruetter
Undertegnede er av de mange som ikke helt ser forskjellen på en ishockeykamp og et klassisk barslagsmål i en westernfilm. For andre er de lynraske taklingene og den voldsomme kraftutfoldelsen den reneste skjønnhetsopplevelsen. Uansett, både disse barskingene, bandyspillere og andre som er hjemmehørende på glattisen, kan nå få enda bedre is å utfolde seg på

Den bedre iskvaliteten skal oppnås ved å bruke Cuporis Ishol kjølerør av kobber. Dette kjølerørsystemet er basert på kulldioksid som kuldemedium og var Outokumpus største nyhet på årets Nordbygg-messe i Stockholm.
Daglig leder Bjørn Dahlheim i Outokumpu AS/Cupori opplyser til VVS-forum at kulldioksid i en ishall er meget interessant ut fra et miljø- og energisynspunkt:

– Kulldioksid har egenskaper som gjør at det går med 90 prosent mindre pumpeenergi enn med glykolløsning. Dessuten kan temperaturen i banen holdes på et høyere og jevnere nivå, noe som også reduserer strømforbruket i kjøleaggregatet. Den totale energibesparelsen for en ishall er beregnet til å kunne være opptil 150 000 kilowattimer i året. Dette henger sammen med at kobberrørene har mindre dimensjoner og arbeider under høyere trykk enn plastrør.

Som med så mange andre miljøtiltak, går svenskene foran. Den nye ishallen i Katrineholm er den første i verden som benytter den nye teknikken med et kobberrørsystem og kulldioksid. Ishallen i Katrineholm skal være i drift ti måneder i året og sparer hvert år cirka 125 000 kilowattimer på kombinasjonen av kobberrør og CO2. Dette utgjør en reduksjon av energikostnadene med 10 %.

Energiinnsparingene påvirker også hele kjølesystemets livssykluskostnader. I Katrineholm har man regnet ut at livssykluskostnadene for ishallen, regnet for 20 år, er omtrent en million kroner lavere for kobber- og karbondioksidløsningen. Legger man deretter til varmegjenvinningssystemet blir livssykluskostnadene ytterligere 2,8 millioner kroner lavere for systemet, som da også tar bedre vare på varmen enn et tradisjonelt kjølesystem. Det kan legges til at i løpet av disse 20 årene kommer man til å spare 2,3 GWh el og 8 GWh varme!

– Katrineholm er en ishall, men erfaringene er så gode at systemet nå også brukes på Tinghalla isstadion, et 12 000 kvadratmeters utendørsanlegg med fire bandybaner, opplyser Dahlheim.

– Hvordan er økonomien i dette systemet totalt sett, Dahlheim?
– Kobberrør pluss CO2 blir dyrere enn plastrør og glykol. Tilbakebetalingstiden for merinvesteringen vil normalt være 5–7 år.

Cuporis Ishol kjølerør kom antakelig til rett tid for det norske markedet, for Norges Ishockeyforbunds hallplaner omfatter 14 haller som skal rehabiliteres eller bygges nye.

– her bør det tenkes CO2 istedenfor ammoniakk, mener Bjørn Dahlheim. – Det er meningsløst ikke å satse på den mest miljøvennlige løsningen – når den også er mest økonomisk og gir best is.

Og når ishockeygutta har slåss fra seg og lagt ned pukken, er det kunstløpernes tur. 


Grunnlaget for perfekt is – til slagsmål og vakre piruetter.