- Prosjektet byr på mange utfordringer for den klimatekniske prosjekteringen. Først og fremst er det trangt, opplyser seksjonsleder vvs-energi, Roar Smelhus i Hjellnes Consult AS til vvs-forum.no

Roar Smelhus påpeker at det i kontoretasjene er en nettoetasje høyde på 3 170 mm og med flat lydhimling på 2650 mm har man 410 mm over himling til tekniske løsninger. Det byr blant annet på koordineringsutfordringer, spesielt rundt sjaktene. De tekniske rommene er lokalisert i kjelleretasjen og det er i seg selv et lite problem.

Flere små aggregater
- Opprinnelig var det tenkt store tekniske rom over to plan med store ventilasjonsaggregater i forprosjektet, men under detaljprosjekteringen viste det seg at noen av rommene var ugunstig plassert i forhold til sjaktene, samtidig som garasjene innholdt for få parkeringsplasser. Løsningen ble å splitte de store ventilasjonsaggregatene til flere små aggregater for dermed få plass på ett plan. Dette ga mer parkeringsareal. Mye detaljering har vært nødvendig for å få plass til dobbelt så mye utstyr i et mindre rom samt at det på automatikksiden har vært utfordringer med å få det til å fungere, men vi har kommet i mål.

Arthur Jensen hos Hjellnes Consult legger til at det er utarbeidet et eget enøk-prosjekt i
tettsamarbeid med entreprenørene. Løsningen har blitt tre luft-til-vann varmepumper som både fungerer til kjøling og oppvarming. Avkastluft blir ført frem til maskinene, slik at de får bedre driftsforhold året rundt. Kjøling av datarom og EF-rom blir gjort med en vann-til-vann varmepumpe som leverer overskuddsvarmen til varmeanlegget. Eventuelt varmeoverskudd sommerstid blir dumpet via en tørrkjøler om det ikke er behov for varme i bygget eller til tappevann. I tillegg til dette er det gjennomført effektreduserende tiltak både bygningsmessig og for styring av de tekniske anleggene. Behandlet luftmengde er ca. 260000m3/h

Fagansvarlig for Helsfyr Atrium Siv.ing Arthur S. Jensen sier videre til at det har vært et spennenede prosjekt både med tanke på det faglige og det tette samarbeidet med entreprenørene. I forhold til opprinnelig forprosjekt og kravspesifikasjon har det blitt mange endringer av de tekniske anleggene. Her har vi som rådgivere diskutert våre løsninger med entreprenørene som på sin side har kommet med mer kostnadseffektive løsninger. Sammen har vi blitt enige om de mest optimale løsningene for bygget med tanke på funksjon, fremdrift og økonomi innenfor de økonomiske rammene en har hatt til rådighet. I tillegg har det helt siden prosjekteringen startet vært fokus på produksjonsfasen. I kontoretasjene har de tekniske anleggene blitt prosjektert slik at rørlegger, ventilasjonsmontør og elektrikker stort sett kan jobbe uavhengig av de øvrige fagene. Dette har sikret en effektiv produksjon på plassen. Som kvalitetsikring har det også vært hengt opp samplott med alle fag i farger i alle etasjer, slik at montørene hele tiden har oversikt over hvor de andre fagene ligger og hvilket spillerom de har til rådighet om de må avvike fra tegning."



Glassatrium
- Det er det store omfanget av installasjoner for kjøling og oppvarming, som også skal veksle mellom å levere kjøling og varme, som medfører de store tekniske utfordringene, fastslår Smelhus hos Hjellnes Consult AS.
Helsfyr Atrium består av en U-formet blokk på åtte etasjer og en S-formet blokk på 14 etasjer, med felles første etasje og tre kjellerplan. Mellom de to blokkene ligger det et glassatrium med tak for åttende etasje. Det er gangbruer mellom de to blokkene i hver etasje. Av de 37 500 kvadratmeterne vil 26 000 kvadratmeter utgjøre kontorer, konferansesenter og kantine.

Totalentreprenør prosjektet, som skal stå ferdig på vårparten neste år, er AF Bygg Oslo AS. Hjellnes Consult AS har altså ansvaret for prosjekteringen av VVS-anleggene. Hjellnes` oppdragsgivere er de tekniske underentreprenørene Mercur AS og GK Norge AS.