Under overskriften ”Behold oljekjelen - for miljøets skyld”, kommenterte vi i januar myndighetenes signaler om at oljekjeler skal utfases. Artikkelen var basert opplysninger fra Tor Sveine om miljøgevinsten ved å kombinere oljefyr og varmepumpe. Fredag 27. mars uttatte Tor Sveine seg om dette i et intervju skrevet av Mona Sprenger på hjemmesidene til Teknisk Ukeblad.

Utgangspunktet for Tor Sveines engasjement er at hans firma har utviklet en varmepumpeteknologi, Heatline varmepumpe, som enkelt kan kombineres med eksisterende fyringsanlegg. Det første pilotprosjektet har ført til energibesparelser på over 30 prosent. Nå frykter ingeniørene i selskapet at politikerne i sin iver etter å få innført et miljøtiltak, skal vedta en utfasing av oljefyringsanlegg.

– Vi mener det ville vært en katastrofe. Vi må fokusere på at resultatene skal være miljøvennlige, da er ikke løsningen å rive ned allerede etablert infrastruktur, sier Tor Sveine og dr.ing. Kjell Øvrebø i Nordisk Energikontroll. De mener at det er bedre å holde oljekjelen og bruke den som spisslast.

Artikkelen fortsetter under bildet

Varmepumpen i fyrhuset til Haukåsen sameie 1 dekker grunnlastbehovet for 100 av borettslagets leiligheter.

– Kombinasjonen av varmepumpe til grunnlast og oljefyr til spisslast er miljøvennlig og økonomisk, og kan bli enda bedre den dagen oljefyrene går på biodiesel, sier Øvrebø.
Han mener at det derfor er god grunn til å beholde infrastrukturen.
– Virkningsgraden blir høyere ved å lage varmen lokalt enn ved å distribuere den som fjernvarme.

Riktig dimensjonering er viktig
Rundt omkring i Norges land finnes det nærmere 8000 større bygg med vannbåren varme.
Mange har et fyrhus med oljebrenner i kombinasjon med elektrokjel. Her er det et stort potensial for varmepumper, men det er viktig at varmepumpene blir riktig dimensjonert.
– De fleste større bygg har det vi kaller høytemperatur varmeanlegg. Varmen produseres ved ca. 80°C. Dette gir utfordringer for dimensjoneringen i og med at dagens varmepumper leverer maksimalt 55°C vann. Dette må tas hensyn til i systemløsningen for å få et godt anlegg.

Nordisk Energikontrolls første pilotanlegget har vært i drift i borettslaget Haukåsen Sameie 1 på Haugerud i Oslo siden desember 2007. Her har beboerne merket at energiutgiftene har gått ned. Varmepumpen har ført til energibesparelser til oppvarming på 32 prosent.
– Her fungerer varmpumpen som den grunnleggende varmekilden, mens olje og elektrisitet tar spisslasten. Pumpen er av typen luft-vann, forteller Sveine.