Urinaler for offentlige toaletter av forskjellig slag er et stort produkt på VVS-markedet. Der er det penger å tjene, men skal du det også i fremtiden, må du ha fremtidens produkter. Det er urinaler som ikke bruker vann, mener Jan K. Moe, daglig leder av Sporhund Consult AS. Hans firma representerer det danske Uridan i Norge. Uridan Unic var et av produktene som fikk Design Plus-prisen på årets ISH i Frankfurt.

Bærekraftig bruk av vann
– Vi har holdt på med urinaler siden 2003, og vi vet at folk ikke tror oss før de selv erfarer at vannfrie urinaler ikke lukter, sier Jan K. Moe. – Da vi lanserte Uridan var det ingen andre på markedet. Nå har også Ifö og Intra det, og de store har akseptert at vannfritt er kommet for å bli. D

– Hva er markedet for vannfrie urinaler, Moe?
– Skoler, idrettsanlegg og restauranter er de store brukerne, og der har vi gode referanser som Viking stadion, Fredrikstad, Sør Arena i Kristiansand, nye tribuner til Brann stadion og Ham-Kam. Hønefoss er levert i år, og det samme er Telenor Arena på Fornebulandet. BI i Nydalen har bare Uridan urinaler – og alle kjøper igjen. Uridan lager bare vannfritt, ingen andre har så mange urinaler som alle er vannfrie.

– Hva er hemmeligheten med vannfrie urinaler som ikke lukter, Moe?
– Det er to teknikker som benyttes, og begge virker bra. Det ene systemet er basert på en membran, mens vårt system går ut på at urinen føres gjennom en sperrevæske. Sperrevæsken består av en vegetabilsk olje som urinen ikke blander seg med. Sperrevæsken må skiftes etter cirka 6 000 gangers bruk. Nå lanserer vi en ny vannlås som gjør at sperrevæsken rekker til nærmere 15 000 gangers bruk. Mengden sperrevæske blir den samme. Skifte av sperrevæske tar cirka tre minutter.

– Hvor stor er vannbesparelsen med bruk av vannfrie urinaler, Jan K. Moe?
– Et besøk på pissoaret avstedkommer vanligvis en urinmengde på ca 2 desiliter. I vannspylende urinaler blir det omgjort til minst 5 liter forurenset vann. Vi opererer med et gjennomsnittlig vannforbruk på 100 – 200 kubikkmeter vann pr urinal pr år. Ved bruk av vannfrie urinaler i idrettsanlegg, skoler og restauranter blir det derfor en stor besparelse på avløpsanlegg og renseanlegg.

Det produktet Uridan fikk designpris for på ISH, var et urinal som kan brukes av begge kjønn.
– Dette produktet er perfekt for å få til bærekraftige sanitærløsninger for hyttemarkedet fremhever Moe. – Vi samarbeider med Eco Tech som produserer forbrenningsklosetter. For at dette skal fungere sammen må vi bli kvitt vannet, og det gjør vi med Uridan. Hyttemarkedet venter, sier Jan K. Moe.

Keiser Vespasian hadde rett – og tok feil
Den romerske keiser Vespasian (år 9-79) huskes mest for å ha bygget Colosseum, og for sitt fyndord om at ”penger lukter ikke”. Han innførte avgift på pissoarer som lå innenfor Romas berømte kloakksystem Cloaca Maxima. Da hans sønn Titus (39-81) kritiserte ham, skal han ha påpekt at en mynter ikke luktet – pecunia non olet – selv om de var tjent på urin.