24. mars fikk NRL tre nye medlemmer. De tre er Heistad Rørleggerforretning AS, Porsgrunn, Nydal VVS AS, Nesttun og Skarveland VVS AS, Sandvold. Hva er det så som gjør det attraktivt å være medlem av NRL? Vi spurte fagansvarlig i Nydal VVS, rørleggermester Øyvind Stavenes.
– Vi føler at vi får god faglig støtte, og det er viktig for meg som er alene i administrasjonen, forteller Stavenes. – Vi er også veldig fornøyd med NRLs hjelpemidler, som kvalitetssikringssystemer.

– Hvordan er markedet i Bergen i disse krisetider?
– Så langt er det bra, de fleste bedriftene her har nok å gjøre, men vi er spent på hvordan det utvikler seg. Det er mange store prosjekter som beskjeftiger mange, særlig bybanen.
Nydal VVS AS har 11 ansatte og omsatte i fjor for cirka 15 millioner kroner.

Hva er det så som skal til for å komme inn i det gode selskap? Dette er de formelle kravene i vedtektenes paragraf 2:
”Ordinært medlem kan det foretak bli som oppfyller kravene til sentral godkjenning som ansvarlig utførende rørleggerforetak i tiltaksklasse 2 etter gjeldende bestemmelser i forskriftene til plan- og bygningsloven, og som dessuten – som hovedregel – kan dokumentere minst ett års sammenhengende drift i bransjen på det tidspunkt søknaden leveres. Foretaket må også forplikte seg til å overholde NRLs etiske regler. Ved søknad om medlemskap skal foretaket i tillegg vedlegge en skatte- og avgiftsattest - ikke eldre enn 6 md - som viser at forfalte, offentlige krav er betalt.”

Tor Backe opplyser til VVS-forum at kriteriene for å bli medlem av NRL er strengere enn for å kunne starte som rørlegger:
– Det at søkeren har sentral godkjenning er ikke nødvendigvis godt nok. Mange bedrifter har fått sentral godkjenning uten at de etter vår mening holder faglig mål. Vi legger derfor listen høyere enn myndighetene, i det vi krever mesterbrevkompetanse.

NRL har nå totalt 620 medlemmer med 8352 ansatte. Til sammen har NRL-bedriftene en omsetning på 10,98 milliarder kroner.