For noen dager siden kom det en stor undersøkelse om folks oppfatning av fornybar energi, og hele 87 prosent gikk inn for vannkraft.

- Utnyttelse av vannkraften er vår historiske hovedpilar. Men jeg tror at folk har en overdreven forestilling av hva vi har igjen av uberørt natur her i Norge, sier Thunes til VVS-Forum.no.

- Jeg frykter dessverre det blir et trykk på videre utvikling av vannkraft. Vi besitter jo meget høy kompetanse på dette området, og det er ennå betydelige uutnyttede ressurser i flere av våre vassdrag. Men det er latskap å kun magasinere og bygge ut med kjent teknikk, sier han.

Han oppfordrer til å ta en langt større diskusjon rundt dette.

- En hals over hode utbygging av vannkraft nå blir feil. Det blir for lettvint å bare fortsette med utbygging av vannkraft fordi vi da ikke trenger å utfordre oss selv på å ta i bruk ny teknologi, sier han.

- Men jeg har vanskelig for å se at det tas et overordnet grep her. Den offentlige energidebatten blir som regel meget tabloid, preget av profesjonskamp, næringsinteresser og kortsiktige politiske avveininger. Det finnes ikke noen overordnete føringer fra myndighetene som legger premissene for en langsiktig fremtidig energistrategi her i landet.

Han oppfatter det slik at mange av rådgiverne toppolitikerne benytter seg av ikke er fagfolk. Dette er naturligvis en svakhet.

- Norge som energinasjon kan produsere overskudd av fornybar energi. Som kunnskapsnasjon kan vi bidra signifikant til utvikling av teknologi for å ta i bruk nye fornybare energikilder.

- Så grunnleggende viktig som dette er, burde det for flere år siden vært utarbeidet en overordnet langsiktig strategi som la føringer på dette området for flere år fremover, uavhengig av skiftende regjeringer, helst over et perspektiv på 20-30 år. Nå er det kun 4 års-perspektiv mellom hvert regjeringsvalg. Og alle rir sine politiske kjepphester i stedet for å tenke langsiktig, og så endres fokus ved hvert nytt regjeringsskifte.

- Nå må vi komme videre med en langsiktig strategi, sier han.

- Ny teknologiutvikling krever fremtidsrettet tenkning. De som vil satse store ressurser på fornybar energi må også vite at det gir noe igjen i lengden. Dette krever langsiktige rammevilkår.

- Norge er en kunnskapsnasjon, noe som er vår styrke. Dermed har vi store markedsmuligheter ved å utvikle, få erfaring og ta i bruk ny teknologi.

Thunes ser på vindkraft som et energipotensial i Norge.

- Mange har negative meninger om dette, men vi kan produsere betydelige mengder fornybar energi i Nordsjøen. Det er kun snakk om vilje til å satse.

- Flere ønsker å jobbe seriøst med vindkraft. Men det ender ofte dårlig fordi motgangen blir for stor. Et annet forhold er også at kraftoverføringsnettet her i landet er for dårlig.

- Og selvsagt er det et stort potensial i geotermisk energi. Island er dyktige på dette området. De har jo noe spesielle naturgitte forutsetninger for dette, men ingenting tilsier at vi ikke skulle kunne utnytte den geotermiske energien også her til lands. Å bore 6-7 kilometer ned i grunnen er ingen uoverkommelig teknologi i dag, i hvertfall bør det ikke være det i nettopp Norge.

- Dette, i tillegg til direkte utnyttelse av solenergi, er alternativene. Vi må våge å se at videre utbygging av vannkraft betyr betydelige inngrep i naturen. Det vil få langsiktige bivirkninger. Oppdemminger av vassdrag er store inngrep i naturen. Næringsgrunnlaget for liv i et vann ligger i det øverste laget hvor sola kommer til. Man behøver ikke være biolog for å vite dette.

- Uberørt natur har en større verdi enn vi ofte tenker over, sier Jon-Viking Thunes.

Thunes jobber i Sweco i Bergen, og presiserer at dette er hans personlige meninger og ikke uttrykk for Sweco`s generelle oppfatninger på området.

Les også Folket vil ha fornybar energi