– Den reneste energien er vannkraft. Likevel vil myndighetene hevde at det er renere å varme opp boligene med biobrensel, fjernvarme eller varmepumper. Dessverre ser det ut til at politikerne har et stykke igjen til de innser sannheten i det gamle ordtaket som sier at ” hvis alt annet slår feil, kan du bruke sunn fornuft.”

Sverige tidlig ute med fjernvarme
– Västerås var tidlig ute med fjernvarme i Skandinavia, opplyser Thorsnes. – Man ville ikke ha forurensninger som sot etc fra fyring med olje og ved i nærmiljøet. I Sverige fikk man varmtvann fra kjernekraft og store industrier. Det dreide seg altså om utnytte varme de allerede hadde. I 60årene ønsket Oslo kommune det samme. Men i stedet ville kommunen bruke søppel som energikilde. Man regnet at dette var en ikke-forurensende gratis energikilde.
Men så skriver Guro Fjellanger i Teknisk Ukeblad forleden: Vi er blitt lurt av fjernvarmemyndighetene. For søpla har ikke nok energi, de må skjøte på med olje, gass elektrisitet og bio for å få nok varme. Søppel til energi har altså sine begrensninger.

Så, 40 år senere, kommer man tilbake med forurensende energi fra skogen. Selv med det man kaller rentbrennende ovner slippes det ut CO2, mange slags skadelige gasser samt partikler. For å produsere 1 kWh slippes det ut mer CO2 ved vedbrenning enn ved brenning av fossil gass.
Liv og lære er ikke alltid i overensstemmelse. Et par år tilbake var det samling om energi i Indonesia. Aldri var det så mange private jetfly på flyplassen der.

Varmepumper til oppvarming, drevet av kullkraft, er en vesentlig større forurenser enn ved fyring med gass. Inntil man finner og utvikler en virkelig fornybar energikilde er også gass et godt alternativ i disse miljøtider.

Byggeforskriftene
Kravet nå er at vi ikke skal bruke over 50% elektrisk energi eller fossilt brensel til oppvarming, ventilasjon eller varmtvann. Men i stedet kan man installere vedovner dersom man ikke har fjernvarme, nærvarme, solpaneler eller varmepumpe.
Kjøkken og bad skal ventileres og det skal sørges for luft tilsvarende7 liter per sekund per person. Men i dagens samfunn er folk stort sett ikke i leiligheten det meste av dagen. Likevel går ventilasjonen. Så, om kvelden, når folk er tilbake i boligen vil man samtidig ha det varmt og friskt. Til natten sover vi med åpne vinduer og slipper vi ut masse energi. Radiatorene under vinduene må stå på så de ikke fryser og gir vannlekkasjer mens energien går ut vinduet. Fra kjøkkenet går ventilasjonen utenom varmegjenvinneren ellers ville den bli nedsølt av fett og lukt.

Alternativ
Selvaag bygger 1500 boliger på Løren. Der installeres det fjernvarme for 70 000 kroner pr leilighet. Med høyisolerte boliger kunne vi greidd oss greitt med litt elektrisitet og noe gass men uten fjernvarme som vi ble tvunget til å installere. I Oslo sentrum har NBI påvist at boliger med fjernvarme bruker nesten dobbelt så mye energi som boliger med elektrisk oppvarming. To identiske blokker, en med fjernvarme og en med elektrisk oppvarming ble sammenlignet. Fjernvarmeutbyggingen i gatene og varmesentralene koster enormt og i tillegg må man bruke olje, gass og elektrisitet for å få søpla til å brenne og å varme. Altenativt kunne man bruke søppelforbrenning til å levere varmt forbruksvann i begrensede områder der behovet for tappevann og tilfanget av søppel er noenlunde stabilt over året..

Norge kunne være verdens beste på fornybar energi.
Vi burde helst bruke elektrisitet fra vannkraft. Norge har bare bygget ut ca 50 % av den økonomisk utbyggbare vannkraften. Dette er den reneste form for energi som er å oppdrive i dag. Vi har altså et enormt potensial. I tillegg vil deler av den kraftkrevende industrien etter hvert måtte avvikles. Denne industrien har ikke råd til å betale markedsverdien for kraften. Uten den kraftkrevende industrien kunne vi varmet opp dobbelt så mange boliger med ren energi. Vi burde benytte det vi har av komparative fordeler her til lands, mener Ola Ø. Thorsnes.