”Det perfekte bygg” samlet i år drøyt 110 deltakere og kunne by på et spenstigere program enn på lenge. Mens det tidligere har vært mye oppmerksomhet om det å redusere energibruken i bygninger etter myndighetenes ønsker, kommer det nå stadig tyngre innvendinger mot mye av det politisk korrekte, som blant annet Enova representerer.

Mange ser ikke logikken i at det er miljøvennlig å kutte ut elektrisk oppvarming, når vi vet at elektrisk oppvarming i Norge gir null CO2-utslipp. Her bygger myndighetens politikk på en løgn. Hvis alle hus i Norge ble varmet opp med elektrisitet, ville Norge være det land i verden som slapp ut minst kulldioksid i forbindelse med oppvarming. Men sånt kan vi ikke ha noe av, så myndighetene har definert all elektrisk kraft som kullkraft. Det er slikt George Orwell kalte nytale.

Siden kullkraft er en styggedom må vi kvitte oss med den miljøvennlige fyringen mange av oss har i dag, og investere i, for eksempel, varmepumper. Varmepumper er utmerket, men siden de drives av strøm, får vi det paradoks at varmepumper forurenser mer enn oljefyrer – om vi skal legge myndighetenes definisjon av strøm til grunn. Det er en definisjon som bygger på prinsippet om at det er prisen på den siste enheten som gjelder.

En varmepumpe som drives av kullkraft bidrar til større CO2-utslipp enn en rentbrennende oljefyr. Men, heldigvis drives norske varmepumper praktisk talt utelukkende av ren vannkraft, uansett myndighetene orwellske språkkkunster.

Dette og andre energispørsmål skal vi komme tilbake til de neste dagene.