Nylig holdt den bransjeorganisasjonen Svensk Ventilation årsmøte utenfor Stockholm, og det var foreningens direktør Anders Asp som la frem planene for ”Sikker Luft”.

Ventilasjonsbransjen i Sverige står foran store utfordringer. 2009 var ikke noe bra år for ventilasjonsbedriftene i Svertige. Det totale volumet sank med 17 prosent.

Det var kun et par områder, ombygginger i boliogblokker og offenmtlig husbygging som gikk med overskudd, henholdsvis 5 og 10 prosent.

Særlig innenfor detaljhandelen gikk det ille, hvor markedet forsvant med 50 prosent. Også markedet med småhus fikk hard medfart, med en nedgang på 40 prosent.

- Dette er ganske dystre tall for bransjen. Men prognosen for 2010 ser mye lysrere ut. I år regner vi med en toatlt tilvekst på 2 prosent, sa Anders Asp.

– Det finnes noe tvil blant gårdeire når det gjelder lønnsomheten med FTX-ventilasjon. Derfor jobber vi med å ta frem en felles driftsgaranti der vi garanter energieffektivitete i anlegget, fortalte han.

I garantien skal det ligge en forsikring, tilsvarende det som finnes for biler. Asp har håp om at driftsgarantien skal kunne sjøsettes allerede i år.

”Säker Luft” skal fungere som ventilasjonsbransjen eget kvalitetssystem, på samme måten som VVS-bransjens ”Säker Vatten”.

Målet med ”Säker Luft” er å skape en felles utdanning og sertifisering av ventilasjonsmontører, og dermed øke troverdigheten i markedet. Dette kan igjen gi etterspørsel av sertifiserte montører.

Bakom prosjektet står Svensk Ventilation, IUC (Installatörernas Utbildningscentrum) og PVF Yrke & Utbildning (eies i fellesskap av Plåtslageriernas Riksförbund og Byggnadsarbetareförbundet).

VVS-Forum i Sverige kommer med en lengre reportasje om dette i sitt neste nummer som utgis 21. juni, både i papirformat og som e-avis.