Eneboligen til arkitekt og FutureBuilt-medarbeideren Stein Stoknes i Ladeveien på Skøyen er Oslos første og hittil eneste hus med passivstandard, forklarer Rusten, og det er nettopp slike konkrete forbilder vi trenger for å komme videre i miljøarbeidet, skriver Arkitektnytt.no. 

Passivhusnivå i alle nye bygninger her i landet kan være en realitet allerede i 2015, og fra 2020 er det mulig å stille krav om "nesten null-energibygg", fastslår arbeidsgruppa nedsatt av kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i desember 2009. 

– Arbeidsgruppa stadfester at det er realistisk med et høyt ambisjonsnivå, uttaler Navarsete i en pressemelding fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Med null-energi menes bygg som bruker lite – og nær 100 prosent fornybar – energi til oppvarming, heter det i rapporten. Det hevdes videre at det lar seg gjøre å halvere energibruken i bygg innen 2040. Statsråd Navarsete opplyser at man i nær framtid vil starte arbeidet med en ny revisjon av bygningsforskriftene.

Arbeidsgruppa som har vært ledet av Eli Arnstad har lagt fram forslag både for nye og eksisterende bygninger. For å nå målene er det nødvendig med kraftig nasjonalt løft med forskriftsendringer, økonomiske støtteordninger, kompetanseheving, mer forskning og adferdsendringer. 

Miljødirektør Rannveig Ravnanger Landet i Byggnæringens Landsforening (BNL) sier til Dagbladet at BNL er enige i ambisjonene i rapporten, men er uenige i tidspunktet for kravene. 

– Det er flere grunner til at vi synes det er for tidlig med krav om passivhusnivå i 2015. For det første mangler vi tekniske standardløsninger, og vi mangler erfaringer med dem. Mange bedrifter kan levere passivhusstandard i dag. I tillegg trenger byggenæringen videreutdanning for å få nok kompetanse på feltet, mener hun. 

– Vi er ikke komfortable med å la dem som investerer i ny bolig bli utsatt for eksperimentering, sier Landet til Dagbladet. 

Les hele artikkelen på Arkitektnytt.no

Se også pressemelding fra www.regjeringen.no