I tillegg til 17 eneboliger har Heimdal utbyggingsselskap planlagt å bygge ca 80 rekkehus og 210 leiligheter i området. Alle boligene er planlagt oppført etter passivhusstandard. Granåsen kan dermed bli det største boligfeltet med passivhus i Norge. 

– Passivhus er det riktige i forhold til den tida vi er inne i nå. I framtida vil dette blir kravet fra myndighetene, og vi ser ingen grunn til å vente, sier Roar Munkhaugen i Heimdal utbyggingsselskap.

– Salgsstart for eneboligene var 29. august, og vi har allerede solgt syv eneboliger. Vi tror denne typen boliger er attraktive i dagens marked med tanke på miljøkvalitetene og at husene ligger i et område som er populært for barnefamilier, sier Munkhaugen.

Halv meter isolasjon i taket
Husene koster mellom 4,8 og 5,7 millioner kroner. Husene i den øvre prisklassen vil bli bygd med utleiedel. Det er planlagt 50 cm isolasjon i taket, 40 cm i veggen og 40 cm i gulvet. Sintef har blitt tildelt ansvaret med energikonseptet og har anbefalt at det benyttes fjernvarme både til tappevann og oppvarming.

– På Granåsen er det installert varmegjenvinnere, og vi vil koble oss på fjernvarmenettet. Dette er en sikker løsning som vi er trygge på. Oppvarmingskarakteren på husene vil bli A, mens energimerket sannsynligvis vil havne på B, sier Munkhaugen

Besøkte Løvåshagen
Heimdalgruppen besøkte Løvåshagen utenfor Bergen som er det første borettslaget i Norge som er bygd etter passivhusstandard.

– Vi besøkte Løvåshagen utenfor Bergen og syntes det var et spennende prosjekt. Vi ville ta med oss den gode og varme følelsen av å være i et passivhus. Å stå barbent ved vinduet når det er minusgrader ute, uten at du merker kulden, er spesielt, sier Munkhaugen

Miljøfaktorene på Granåsen er planlagt etter mal fra Framtidens byer med flere innsatsområder. Heimdal planlegger kort vei fra offentlige vei til parkeringsplasser på området for å dempe omfanget av gjennomfartstrafikk i boområdene. I tillegg vil det bli fokusert på verdier knyttet til forbruksmønster- og avfall, og tilpasning til klimaendringer.

En del av EU-prosjektet Concerto Eco City
Det nye boligfeltet i Trondheim er en del av EU-prosjektet Concerto Eco-City, om fremtidens energiløsninger i bygg og boliger.

– Beslutningen om å bygge passivhus ble tatt etter kunnskap tilegnet gjennom vår deltagelse i EU sin største satsning på energieffektivisering i bygg Concerto Eco-City–og gjennom et tett samarbeid med Sintef Byggforsk. I tillegg har vi blitt utfordret om å bygge passivhus fra politiske myndigheter, sier Ellen Tveit Klingenberg, konserndirektør i Heimdalgruppen.

Har intensjonsavtale med Husbanken
– Vi inngikk intensjonsavtale med Husbanken for to år siden, og vi føler at vi har fått mye ut av samarbeidet gjennom de 70 familieboligene som er oppført på Grilstad. Vi ønsker fortsatt et nært samarbeid med Husbanken også i den videre byggingen av Granåsen, sier Munkhaugen.

Granåsen er i umiddelbar nærhet til universitetsområdet Dragvoll, og det er gode kollektivforbindelser med til midtbyen ca. seks km unna. Området ligger mellom bydelene Angelltrøa og Brundalen.

Kilde: lavenergiboliger.no