Og selvfølgelig skal Norge være først i klassen, så får det heller være at kineserne åpner et nytt kullkraftverk hver gang en norsk familie skifter til sparepære.

En av dem som stiller spørsmål om dette er klokt, er overlege Jan Vilhelm Bakke, som er skeptisk når det gjelder helsemessige konsekvensene av de nye forskriftene.

– Dette har nå gått så langt at nye boliger blir trykktestet for å kontrollere at de er potte tette. De som husker hvilket elendig inneklima som ofte ble resultatet av de tette husene som kom etter oljekrisen i 1970-årene, vil antakelig spørre seg: Hva slags innemiljø kan det bli i et potte tett hus? Er dette godt for helsen?

Nå vil politikere fremskynde krav om passivhus uten at de helsemessige sidene er godt nok utredet. Denne teknologien er svært sårbar for kvalitet både konstruksjon og utførelse. Skal det gå bra er det avhengig av at alt er perfekt utført – og tørt! Fuktsperren må være 100 prosent tett – og forblir tett i hele byggets levetid. Men hva med håndverkere, og huseieren selv, som borer og spikrer? Fuktighet i tykke lag av isolasjon er god grobunn for uhumskheter som mugg. Og for å få puste er du avhengig av at mekanisk isolasjon fungerer. Har du hørt om mekanikk som aldri svikter?

Spør Jan Vilhelm Bakke, spesialist i arbeids- og miljømedisin ved Arbeidstilsynet i Gjøvik. Han har en doktorgrad på forholdet mellom fysiske forhold i bygninger og hvordan de påvirker oss.