Mens aktører innenfor vindkraft, småkraft og bioenergi venter på nytt om regjeringens arbeid med grønne sertifikater, ser energirådgiver Andreas Aamodt helst at regjeringen nok en gang skrinlegger hele det planlagte markedet.

Aamodt, som er partner i energirådgivningsselskapet Adapt Consulting ser ikke behovet for en ordning som skal stimulere produksjon av ny, fornybar energi, i et område som i løpet av kort tid vil få kraftoverskudd, skriver tu.no.

– Norge har kraftbalanse og tilfredsstillende forsyningssikkerhet i dag. Bortsett fra noen regionale områder med en forsyningsmessig anstrengt situasjon, er kraftforsyningen akseptabel. Vi kan også dekke de kaldeste dagene i året effektmessig. Spørsmålet er da hvorfor vi skal presse kraftproduksjon inn i et marked ved hjelp av et sertifikatmarked, spør Aamodt.

Å introdusere handel med elsertifikat i Norge vil påvirke det norske energisystemet negativt, mener økonomen.
– Sertifikatmarkedet vil åpenbart påvirke prissettingen i kraftmarkedet. Det vil øke forbruket og redusere verdien på det eksisterende vannkraftregimet. Ut ifra dette perspektivet er det vanskelig å forsvare grønne sertifikater, sier Aamodt til Teknisk Ukeblad.

Aamodt var invitert til å holde foredrag om blant annet CO2-kvoter og EUs fornybardirektiv på Norges Energidager i regi av Norges vassdrags- og energidirektorat på Holmenkollen Park Rica i forrige uke.

Les hele artikkelen på tu.no