– Konkurranse- og miljøpolitikk må sees i sammenheng. Sammen med fornuftig utformede miljøpolitiske virkemidler vil velfungerende konkurranse gi de mest effektive miljøløsningene, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

– Det er viktig at kostnadene ved å forurense blir formidlet gjennom prisene på varer og tjenester, understreker han.

Konkurransedirektøren er nå i Paris sammen med sine nordiske kolleger for å legge frem rapporten Competition Policy and Green Growth for konkurransekomiteen i OECD. Komiteen er samlet denne uken for å drøfte hvilken betydning velfungerende markeder og konkurransepolitikk bør ha i en grønn vekststrategi.

– Målet med grønn vekst er å utforme et økonomisk og sosialt rammeverk som legger til rette for økonomisk vekst og utvikling uten at miljøet blir skadelidende, forklarer Eggum Johansen.

– En grønn vekstpolitikk må være del av en helhetlig strategi som omfatter både tilbuds- og etterspørselssiden i de ulike markedene. Spesielt viktig er det at markedene for omsetning av utslippskvoter blir mest mulig omfattende og at de fungerer godt, fremholder han.

Konkurransedirektøren lover å være på vakt mot offentlige tiltak som begrenser konkurransen på miljøområdet, og å føre nøye tilsyn med konkurransen i de ulike miljømarkedene. Konkurransetilsynet har nylig opprettet en egen seksjon som er spesielt tilegnet dette arbeidet.