Den årlige Energi- og miljøkonkurransen, den såkalte Kielkonferansen, fant sted torsdag og fredag i uke (47) om bord på Color Fantasy. Konferansen kalles også ”Det perfekte bygg”, og som vanlig var det mange interessante foredrag om spørsmål som vedrører energibruk i bygninger.

Den årlige Energi- og miljøkonferansen på Kielfergen arrangeres av Stiftelsen Vekst.

Nytt av året var at flere av deltakerne stilte spørsmål ved om myndighetenes politikk med å arbeide seg i retning av passivhus som standard, var særlig klok.
I merkeordningen for hus tilsvarer passivhus energiklasse A, mens lavenergi tilsvarer energiklasse B. Det betyr at det blir langt mellom A-merkene.

Som eksempel på et godt lavenergibygg satt opp som totalentreprise, viste Gjerstad til Sparebanken Midt-Norges nye hovedkontor. Det består av flere blokken bygget over en gammel kjeller. Bygget består bl.a. av kontorlokaler, konferansesal, forretninger og kafeer.

Bygget er på 22 000 kvadratmeter og har et energimål på 85 kWh/år/m2. Dette skal oppnås bl.a. med vinduer som har en U-verdi på 0,7.

Det er en kjent sak at skal du få utrettet noe godt, så sørg for at det også er lønnsomt. I så måte ser det ut til at Enova lykkes svært så godt, byggeiere strømmer til for å komme i kategori med Mor Godhjerta når det gjelder å redde klimaet, så får man finne seg i at det også gleder aksjonærene..

– Enovas støttesatser er svært gode, fremhevet Frode Olav Gjerstad. Nå dekkes opptil førti prosent av merkostnadene, og støtten vil antakelig økes ytterligere.