– Det spesielle ved den nye Optima EPC-serien er at det hele er i én enhet, opplyser David Zijdemans, teknisk sjef i OSO Hotwater. – Skal du omgå patentet må du ha to tanker. Denne serien er et vesentlig fremskritt som gir stor fleksibilitet og høy ytelse med enhver varmekilde. Serien kommer på markedet i januar, og vil erstatte alle eksisterende dobbeltmantlede beredere i sortimentet. De nye produktene er møtt med enorm interesse fra store europeiske aktører.

– Serien er utviklet med tanke på boligmarkedet i samarbeid med markedets ledende varmepumpe- og solvarmeaktører, derfor egner Optima EPC-serien seg for de fleste variantene av varmepumper og solfangere på markedet. Det er utallige kombinasjonsmuligheter med alternative varmekilder som varmepumpe, sol, biobrensel, gass ol.

Optima EPC-serien har en utvendig design som gir penere montasje med rørkoblinger på bakre del av tanken og mulighet for plassering innenfor en 60 cm nisje. Høydene er blant annet valgt med hensyn til de vanligste takhøydene i kjellere og tekniske rom.

Saken fortsetter under bildet:

Den nye EPC serien består av fem forskjellige sentraler.

Dette er produktene, slik de beskrives i en pressemelding fra OSO Hotwater:
– EPC 300 er en videreutvikling av dagens populære EP2 300. EPC 360 har større akkumuleringstank, tappevannstank og høyere elektrisk effekt enn lillebroren EPC 300.
EPC passer ypperlig til luft/vann- og væske/vann-varmepumper uten prioritert tappevannsoppvarming.

– EPTC 400 er en videreutvikling av dagens EP2 400 hvor du kan kombinere flere alternative energikilder, for eksempel solvarme og varmepumpe (uten tappevannsprioritering). Tanken er delt inn i tre temperatursoner; forvarming av tappevann, romoppvarming og ettervarming av tappevann. Solvarme, som er den mest miljøvennlige energien, prioriteres først i laveste temperatursone og overtar for varmepumpen når det er tilstrekkelig med sol.

– EPCI 360 er beregnet for varmepumper med tappevannsprioritering (vekselventil). Den har stor coil for oppvarming av tappevannet til høyest mulig temperatur. Denne tanken er svært fremtidsrettet med tanke på godt isolerte boliger (f.eks. passivhus) der det er viktig av varmepumpen dekker størst mulig del av behovet for oppvarming av tappevann.

– EPTRC er den mest avanserte tanken i EPC-familien. Den kan kombinere flere alternative energikilder og er spesielt utviklet for varmepumper med tappevannsprioritering i kombinasjon med solvarme. Tanken er delt inn i hele 4 temperatursoner og fremmer alltid den mest miljøvennlige energikilden.

– Med disse produktene står vi sterkt rustet til å møte en fremtid hvor mye vil være annerledes enn i dag, sier administrerende direktør Sigurd Braathen. – Usikkerhetsfaktoren er EU-direktivet om varmtvannsberedere. Vi har mange produkter som er aktuelle hvis EU-direktivet blir gjeldende.

Sigurd Braathen opplyser at OSO har hatt full gjennomgang av produktsortimentet og gjort mange forandringer/forbedringer. Det omfatter en komplett serie akkumulatortanker, som brukes mye til varmepumper og som påbygging til eksisterende beredere. – I prosessen med å gjennomgå alle produktene, har vi gått langt i å redusere antall komponenter. Det er mye unødvendig bruk av shunt.

– Blant nyheter er liggende beredere, det har vi ikke hatt siden sekstiåren. De er direkte elektrisk oppvarmet og leveres med hvitlakkert mantel. Disse er først og fremst interessante for brukere med liten plass. Et marked vi vil satse mer på er felles varmtvann for flere boenheter, 400 - 600 – 1000 liters tanker.

OSO Hotwater arbeider i et marked hvor konjunkturer merkes kraftig, og akkurat nå er det europeiske markedet svakt, opplyser Sigurd Braathen: – England har vært viktig for oss, men det er sterkt ned, og Spania er nesten borte.

– Hvordan var fjoråret for OSO Hotwater,?
Vi har hatt en nedgang på cirka syv prosent i total omsetning, hovedsakelig på grunn av sterk nedgang i eksporten til England. Omsetningen i Norge var omtrent som året før. Men 2012 ser ut til å bli et meget godt år, sier administrerende direktør Sigurd Braathen til VVS-forum.