’’Oppsiktsvekkende ofte får dyre produkter dårlig plassering og billige bra’’, konkluderer svenske Testfakta når de oppsummerer de 60 siste testene sine.

Det svenske foretaket har spesialisert seg på uavhengige tester av holdbarhet og kvalitet, på alt fra husholdningsapparater og verktøy til friluftsklær og tamponger. Testfakta publiserer rundt 25 tester hvert år.

Økte prisen, solgte mer
En av dem som vekker oppsikt i flere av testene, er Biltema. I høst fikk vindusviskerne deres delt førsteplass med et merke som var mer enn fire ganger så dyrt. I Testfaktas bilbatteritest i januar fikk Biltemas batteri like god eller bedre plassering enn fire andre batterier til 50 prosent høyere pris.

– Pris avspeiler selvfølgelig ofte kvalitet, men har også mye å gjøre med psykologi. Vi har faktisk opplevd at varer kan bli for billige også, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema Norge.

Da Biltema i Oslo solgte et malerrullsett til 29,90, gikk salget tregt. Det overrasket dem. De antok at en rullebøyle, en malerull og et rullekar til den prisen, var et svært konkurransedyktig stunt.

– Da vi valgte å sette opp prisen med ti kroner, økte salget til det dobbelte. Lav prising må også ta hensyn til at folk gjerne tenker at de får det de betaler for, sier Fredriksen.

Ikke bare god råvare
I hele 20 prosent av tilfellene får de dyreste produktene bunnplasseringer, ifølge Testfakta. Også i de høyere prisklassene er psykologi involvert.

– Jo mer teknisk avansert et produkt er og jo mindre vi vet om det, desto mer stoler vi på prisen. Kvaliteten blir vi kjent med først etter bruk, sier professor Ragnhild Silkoset ved Handelshøyskolen BI.

Det kan være flere grunner til at det ikke alltid kan settes likhetstegn mellom pris og kvalitet.

– Dersom en produsent har høye kostnader, kan dette være like mye tegn på dårlig organisering som at man har brukt råvarer av god kvalitet, sier Silkoset.

Prisen rommer også mer enn bare produksjonskostnader.

– Kostnadene kan omfatte hele verdikjeden, som produktutvikling, ansettelsesvilkår som åpner for kurs og etterutdanning, konkurransedyktige lønninger, ressurser brukt på miljø- og samfunnsansvar, sier BI-professoren.

Testfaktas resultat:
Dyreste produkt: 22 topplaseringer, 27 midtplasseringer og 11 bunnplasseringer
Nest dyreste produkt: 23 topplasseringer, 26 midtplasseringer og 11 bunnplasseringer
Nest billigste produkt: 17 topplasseringer, 29 midtplasseringer og 14 bunnplasseringer
Billigste produkt: 4 topplasseringer, 30 midtplasseringer og 24 bunnplasseringer

(Forklaring: Dette er plasseringene til de to dyreste og de to billigste produktene i hver test. Topplassering er første og andre plass, bunnplassering er sist og nest sist. Midten er resten.)

Newswire