Nyhetsbrev fra VVSForum.no - 10.04.2013

Av: Mats Eriksson, VKE.

Av omtaler i dette nyhetsbrev fremgår at mange foreninger tilknyttet VVS-bransjen er skuffet og overrasket over sammensetningen av "Referansegruppa TEK 15", og mener akkurat deres forening burde vart med slik at deres spesielle interesse blir ivaretatt. Det sies videre at TEK 10 hemmet kreativitet og nyskaping.

Som daglig leder av VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi) er undertegnede invitert til å delta i denne referansegruppen.
VKE organiserer bedrifter som til daglig arbeider med ventilasjons-, kulde- og varmepumpeanlegg.

Mange av medlemsbedriftene har en helhetlig og tverrfaglig tilnærming til tekniske installasjoner og energibehov i bygg, inkludert fornybare energikilder som f.eks. varmepumper.

VKE er gjennom landsforeningen Norsk Teknologi tilknyttet NHO

Hvorfor er så VKE invitert til å delta i denne referansegruppen for energireglene i TEK 15?

Jeg har ikke sett kriterier og begrunnelse for utvelgelsen av denne referansegruppen, men etter mitt skjønn har bl.a. følgende forhold hatt betydning for at VKE er invitert:
• VKE representerer bedrifter som har en betydelig kompetanse om, og betydning for, energibruk i bygg.
• VKE har over tid og for egen (medlemmenes) regning vist et betydelig engasjement som et bindeledd mellom bedriftene og myndighetene.
• VKE har over tid og for egen (medlemmenes) regning vist et betydelig engasjement i arbeidet med standardisering som grunnlag for myndighetskrav.
• VKE opptrer slik at vi er en respektert partner og bidragsyter inn i en bærekraftig fremtid.

Prosjektet "Fra TEK10 til TEK15" er utlyst og tildelt Rambøll/Link iht. regler for offentlig anskaffelser.

Den referansegruppe som prosjektgruppen har knyttet til seg har hatt to møter og det er avtalt to møter till før arbeidet avsluttes før ferien.

Deretter skal DiBK utarbeide et forslag til energikravene i byggteknisk forskrift (TEK 15). Intensjonen er å sende forskriften på høring ved årsskiftet 2014/2015, og at kravene trer i kraft 1.1.2015.

Mine kommentarer til noen utsagn i omtalen:
Utsagn:
TEK 10 var ingen god standard for utvikling, innovasjon og mangfold innen byggeteknikk og arkitektur.
Kommentar: 
TEK 10 og TEK 07 er og har vart viktige bidrag til en meget rask og gunstig utvikling i byggenæringens holdning til energibruk i bygg. I dag står energibruk i fokus og skaper store muligheter for aktører som har nødvendig kompetanse og helhetsforståelse.

Utsagn:
Kravet om balansert ventilasjon er et eksempel på helt unødvendig detaljregulering som medfører dyrere og dessverre også dårligere bygg. Kravet om balansert ventilasjon bør ikke være absolutt, man bør heller sette krav til luftskifte og energibruk i boligen.
Kommentar: 
TEK 10 stiller ikke krav til balansert ventilasjon. For å tilfredsstillende luftkvalitet og for å unngå negative helseeffekter stilles krav  til luftmengde/m2 (som i praksis tilsvarer luftskifte) uten noen bindning til teknologi. VKE er nå også invitert til deltakelse i en arbeidsgruppe for oppdatering av veiledning til TEK, Kap.13 Miljø og helse (Innemiljø), inkludert ventilasjon.

VKE er sterkt engasjert i arbeidet i SN/K 100, der man for tiden bl.a. arbeider med et nasjonalt tillegg til NS EN 15251 "Inneklima". Standardiseringsarbeidet er åpent for alle.