Schneider Electric Norge ser frem til å flytte inn i nytt hovedkontor på Ryen i Oslo. Dette skal skje tidlig til neste år. Byggherren er Watrium Eiendom AS representert ved Linstow AS. Både Linstow og Schneider Electric er enig om at her skal det bli et energieffektivt bygg.

Schneider Electric skal levere det tekniske utstyret, og målet er å oppnå kravene til passivhus og ende opp med ”Excellent” på den internasjonale BREEAM-skalaen for bærekraftige bygninger. ”Excellent” er for øvrig nest best av seks mulige nivåer.

Bygget er tegnet av Lund Hagem Arkitekter. Med innebygde smarte løsninger skal det bruke minimalt med energi.

Fasadeutformingen har en arkitektur som gir solavskjerming, men som samtidig slipper inn  dagslyset. Derfor vil det være tilnærmet uten vanlig solavskjerming i form av persienner på bygget.

Geometrien i planene og de bygningsmessige og tekniske løsningene gjør bygningen i stand til å huse mange slags leietagere med vekslende behov over tid.

Jørn Torstein Grini i Linstow er prosjektleder. Han forteller til VVSforum.no at bygget er både  energieffektivt og skånsomt mot miljøet, i tillegg til at det er svært fleksibelt.

-Vår oppfatning er  at Lund Hagem  har gitt bygget en flott utforming, sier han.

Bygget blir på9 500 kvadratmeter, med fasademateriell i resirkulert aluminium og glass.  Prislappen blir rundt 330 millioner.

-Vi har fokus på felleskostnadene, og må tenke nytt der vi ser kostnadsdrivende elementer. Det foretrekkes så enkle og robuste anlegg som mulig. I tillegg har vi tro på at man må utnytte byggets konstruksjoner mer enn det som er vanlig i dag når det gjelder varme og kjølebehov, sier Jørn Torstein Grini.

Linstow AS utviklereiendommen på vegne av Watrium Eiendom AS som eies av investor Anders C. Wilhelmsen.Schneider Electric AS har skrevet kontrakt som leietaker på ca 65 prosent av bygget.

NCC Construction har oppdraget med å bygge.  Og dette er det første i rekken av totalt 80 000 kvadratmeter som skal oppføres på Ryen. 

Watrium Eiendom har investert noen millioner kroner  ekstra for å løfte bygget opp til A-klasse bygg, passivhus og for å oppnå  Breeam-nivået ”Excellent”. Watrium Eiendom er sikker på at dette er en fornuftig investering, med tanke på fremtidens utfordringer og krav til lavenergibygg.

Hafslund har ikke fjernvarmenett i umiddelbar nærhet, og bygget er derfor fritatt for tilknytningsplikten. Kjøle- og varmebehovet på henholdsvis 630 og 430 kW, produseres av Varmepumper som henter varme fra 32 energibrønner som er 220 meter dype. På taket blir det solcellepaneler med en effekt på 15 kW, forteller Fredrik Lundh, leder for Professional Services hos Schneider Electric Norge.

- Byggets konstruksjoner utnyttes i form av at det legges inn vannrør i betongen (tabs) i himlingene i et 4 meters belte fra fasaden og innover i bygget i hver etasje for å avkjøle rommene når det er varmt, forteller han.

-Dette sparer vi en del driftskostnader på, samtidig som vi skåner miljøet mot unødvendig energibruk, sier han.

- Schneider Electric Norge skal leie i overkant av 60 prosent av bygget. Hovedkontoret flytter fra Vestby og får dermed betydelig kortere vei til Oslo, og skal slås sammen med avdelingskontorene som idag er i Sandvika, Nydalen og Lørenskog, sier han.


Lund Hagem Arkitekter har tegnet dette interiøret ved hovedinngangen.

Ingunn Steinsland Kristiansen, Marketing Communication Manager hos Schneider Electric Norge, forteller til VVSforum at alt teknisk selvsagt skal være Schneider Electric-produkter.

- Ja, dette skal også være et visningsbygg for Schneider Electrics produkter og kunnskaper. Dette handler om å vise frem en total kompetanse, sier hun.

- Når vi er ute og markedsfører oss, vil vi vise til bygget og den erfaring vi har med å ”bo” i et energibygg, basert på våre egne produkter, sier hun. 

- Det er viktig for oss å ha høy fokus på inneklima når vi skal ha et A-klasse bygg. Vi har trukket inn Astma og allergiforbundet som rådgiver i dette arbeidet og føler oss trygge på at vi vil ha suksess med et velfungerende anlegg som gir oss det beste inneklima.

-Mange tror at det er vanskelig å oppnå godt inneklima i et energigjerrig bygg. Men det skal vi klare. Selv om bygget ligger helt inntil den sterkt trafikkerte E6, fastslår hun.

Schneider Electric er et fransk selskap med spisskompetanse på energieffektivisering, og har kontorer i over 100 land.


Fra venstre Fredrik Lundh, Ingunn Steinsland Kristiansen og Jørn Torstein Grini.
Fotos: Per Henriksen/VVSforum.no

FAKTA:
Nytt A-bygg i Sandstuveien 70, i Oslo:
• Totalt ca. 9.500 kvm. kontorbygg, med to underetasjer på til sammen 4.000  m2 med bil og sykkelparkering, tekniske rom, og lager
• Byggherre Watrium Eiendom AS, som eies av Anders Wilhelmsen. Linstow AS utvikler og forvalter eiendommen
• Arkitekt er Lund Hagem Arkitekter AS
• Bygget oppføres som passivhus og klassifiseres som BREEAM Excellent
• Utføres i en totalentreprise av NCC Construction AS