Hver gang det regner, vil dette huset betonghuset fungere som et eneste stort vannfilter. I stedet for å sende tilnærmet rent vann ned takrenner og ut i avløpet, absorberer huset nedbøren og renser det til fineste drikkevann.

Det fungere slik at regnvannet renner fra taket og gjennom et spesialdesignet system og ender opp i en cisterne, hvor det er blitt rent nok til å drikkes.

En slik demonstrasjonsbygning var stilt ut under Milan Design Week i forrige måned. En kunstig sky var montert over huset og sendte store mengder vann ned på taket og demonstrerte hvordan det hele fungerte.

- Løsningen kan være ”the missing link” for økologisk boliger, sier Katalin Ivanka, til det internasjonalt anerkjente innovasjonsmagasinet "Fast". Hun er kreativ direktør for Ivanka, et ungarsk selskap som har utviklet systemet og som har spesialisert seg på å utvikling og design av produkter i komposittmaterialer, blant annet baderomsutstyr. Mens det blir stadig mer vanlig for bygninger å fange opp regn til vanning av planter eller til buk i toaletter, vil selv de grønneste bygningene fortsatt en tendens til å bruke vann fra springen til drikke og matlaging.

Argumentert hos Ivanka er at særlig i byer må fremtiden ta hensyn til store vannmengder som kommer ned og at alt dette igjen skal ledes ut i et velutbygget system. Mer og mer ser man at dette kan føre til flom i gater og overfylte kloakknett. Dersom man bygger bygninger som kan samle opp og rense en del av dette vannet, vil utslipp av vann ut i avløpsrørene fordeles seg over tid. Med andre ord vil bygningene fungere som vannbehandlingsanlegg.

Selskapet ser for seg også at bygninger kan levere rent vann til bruk i andre sammenhenger, enten som drikke vann eller til produksjoner der det benyttes rent vann.

Rensingen foregår slik at regnvannet føres gjennom en rekke filtre, blant annet først skal det gjennom et patentert materiale som er kalt ”Bioconcrete”. Dette filteret ligger på taket, og deretter føres vannet gjennom rør av rustfritt stål og gjennom flere filtre før det ender opp i en cisterne også bestående av materialet ”Bioconcrete”.

Denne cisternen har en nøkkelrolle i prosessen, forklarer Ivanka.

-Denne virker som en naturlig kalksteinsgrotte og setter pH-en til den ideelle nivå og sørger for at vannet er passe mykt. Prosessen benytter ingen form for kjemikalier.

Teknologien kan både legges på et eksisterende tak eller innlemmes i ny bygning. Det kan også tilpasses alle størrelser av bygningen, fra en enebolig til en produksjonsanlegg for mat eller drikkevarer.

- Mindre og mindre ferskvann er tilgjengelig på jorden, men vi trenger mer og mer av det, fastslår Ivanka. Selskapet planlegger å lisensiere teknologien på verdensbasis. Målet er å gjøre flest mulig bygninger i de delene av verden som har mye nedbør om til små selvforsynte vannprodusenter som også er i stand til å levere i et stadig mer ”tørst” marked.