Framtidens bygg er et delprogram under Framtidens byer og har som mål å utvikle klimanøytrale pilotprosjekter i form av enkeltbygg og områder med godt bymilljø. Brøset i Trondheim er først ute, og en forpliktende avtale om utvikling av området ble undertegnet av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og Trondheims ordfører Rita Ottervik i sommer.

Trondheim kommune har valgt ut fire fagteam som skal delta i såkalt åpne parallelle oppdrag for å forme bydelen. Tre av vinnerne er norske, en er dansk. Valget falt på:

* Asplan Viak, Trondheim.
* SLA landskapsarkitekter, København.
* COWI AS, Oslo.
* Code arkitekter, Oslo.

Disse fire har knyttet til seg andre eksperter for å sikre at alle fag er representert.

30 grupper av fagfolk fra mange land søkte om å få delta i arbeidet. De fire vinnerne ble valgt basert på en vurdering av oppgaveforståelse, gruppenes sammensetning og erfaring. 20. oktober kommer teamene til Trondheim for å starte arbeidet. Da skal de blant annet på befaring på det 330 dekar store området fire kilometer fra Trondheim sentrum.

Teamene skal samarbeide åpent med hverandre. I januar vil det foreligge fire konkrete forslag til løsninger for framtidens bydel. Forslagene blir offentliggjort i februar. Byggestart kan komme i 2013.

Målet er å lage en bydel med 70-90 prosent lavere utslipp av klimagasser enn det som er vanlig i dag. Den grønne bydelen vil romme mellom 1200 og 2500 boliger. Det tilsvarer 2500 til 5000 innbyggere. Visjonen er at hver innbygger på Brøset skal forårsake mindre enn 3 tonn CO2-utslipp pr år – mot 8-11 tonn ellers i samfunnet. Kommunen samarbeider tett med forskningsmiljøene ved NTNU og SINTEF.