Åsveien skole ble oppført i 1952 og tilfredsstilte ikke dagens bygnings- og miljømessige krav. Den gamle skolen er revet til fordel for nye Åsveien skole.

Utkastet ble forfattet av Eggen Arkitekter og Løvetanna Landskap AS, «Pythagoras i bøketreet», ble valgt som vinner av Trondheim kommunes plan- og designkonkurranse om Nye Åsveien skole og Åsveihallen.

Den nye skolen skal romme en barneskole for 90 elever pr. trinn, i tillegg til en spesialavdeling for 20 elever med autisme. Idrettshallen skal både være kroppsøvingsareal for skolen og flerbrukshall for mange brukergrupper i byen.

Skolen bygges som passivhus med hovedkonstruksjoner i massivtre. Bruttoarealet er beregnet til ca 10 000 m2.Via bærekraftige løsninger, har skolebygget som mål å redusere klima-gassutslipp knyttet til transport, stasjonær energi og byggematerialer (bl.a. massivtre) med 50%, sammenlignet med tilsvarende bygg. Prosjektet er godkjent som pilotprosjekt av Miljøverndepartementet i Framtidens Bygg, en satsing under Framtidens byer, et samarbeidsprogram mellom 13 byer og fire departementer.

Samarbeidsprogrammet skal gi byggebransjen en nødvendig dreining mot den energieffektivisering og utslippsreduksjon som framtiden krever.

COWI bistår innen bygningsakustikk, brannsikkerhet, miljø- og energienergirådgivning, bygningsfysikk og byggrådgivning.
Innen brannrådgivning har vi vært med fra skissefasen og prosjekterer byggets totale brannkonsept. Innen miljørådgiving har vi utført miljøkartlegging og riveprosjektering. Videre  følger vi opp miljøkrav og klimagassregnskap som grunnlag for konsept- og materialvalg. Felles for alle områdene er viktigheten av å komme tidlig inn i prosjektet for å finne gode løsninger og legge premisser for de andre fagene.

For å redusere klimagassutslippene er byggematerialene nøye vurdert. De bærende konstruksjonene blir i massivtre, mens ytterveggene bygges som en dobbel veggkonstruksjon med innblåsingsisolasjon med lav varmeledningsevne.

Fjernvarme og frikjøling
Bygget forsynes med fjernvarme. Energi fra varmepumpe tilknyttet energibrønner vil ha noe av grunnlasten for oppvarming av tappevann og romoppvarming. Alt av kjølebehov skjer via frikjøling tilknyttet energibrønner som dermed gir «gratis» energi.

For å redusere kjølebehovet, er mesteparten av undervisnings- og arbeidsrom som krever godt dagslys, lagt mot nord. Det gjør solavskjerming unødvendig og reduserer energibehovet for elektrisk belysning. For å redusere energibruken ytterligere, er det lagt opp til stor grad av behovsstyrt belysning.

COWIs rådgivere innen bygningsfysikk og energi kom inn i den såkalte samspillfasen (mellom byggherre og prosjekteringsgruppe). De beregner og dokumenterer at krav til passivhus og energikrav tilfredsstilles. For å oppnå passivhuskrav stilles det strenge krav til minimering av varmetap gjennom kuldebroer og luftlekkasjer. Bæresystemet er i tillegg trukket innenfor ytterveggene slik at man lettere får tilstrekkelig tykke kuldebrobrytere  som resulterer i kontinuerlig vindsperresjikt som minimerer luftlekkasjer.

Nye Åsveien skole
• En fleridrettshall på drøyt 10.000 kvm
• bydekkende ressurssenter for barn innen autismespekteret er under bygging på  skoleområdet.
• Skoleanlegget skal fungere som et aktivt nærmiljøanlegg.
• Ferdigstillelse for skolebygget er 01.12.2014
• Fleridrettshallen skal overleveres ultimo februar 2015.
• Arkitekt: Eggen Arkitekter AS
• Lanskapsarkitekt: Løvetanna Landskap AS

Kilder: Cowi og Eggen Arkitekter AS