– Vi har alle de tekniske fagene i prosjektet, inkludert ventilasjon, klima, elektro, varme, kjøling og sanitær. Grunnen til at vi valgte plastrør for kjøling er faren for kondensering og rust på metallrør, samt at de har bedre isolering og mindre kjøletap, sier Tor Eirik Lundekvam, prosjektleder rør i Caverion avd. Bergen.

Den teknisk entreprenøren har valgt å bruke rørsystemet Aquatherm Greenpipe og Bluepipe, JRG Sanipex rør-i-rør, samt Arjonmelt gatevarme i prosjektet.

Saken fortsetter under bildet:

Pumper for 3 stk reversible kjølemaskiner (sommer)/varmepumper (vinter) som står plassert på tak mellom vent. rom Nord og Syd[/caption]

– Vi har også valgt å bruke plastrør på tappevann på hovedstrekk. Hovedgrunnen for at vi har valgt denne type rør på tappevannsiden er fusjonssveisingen som lager sømløse skjøter og som gjør trykktestingen enklere på lange strekk, og da får vi trykktestet mer og lettere. På varme har vi valgt Bluepipe OT i sjakter og andre steder det er vanskelig å komme til senere. Dette har også en sammenheng med at det kan trykktestes lettere, sier Lundekvam.

Caverion har lang erfaring med rørsystemet og ser flere fordeler på byggeplassen.

– Caverion i Bergen har brukt plastrør på alt av kjøling siden 2015, men dette er første gangen vi bruker Greenpipe på tappevann. På BluePipe OT for varme og kjøling ser vi fordelene med at vi slipper priming og maling av rør som er en svært tidkrevende operasjon. Isolering av rørene blir utført etter NS-krav for isolering, selv om varme- og kjøletap på BluePipe er minimalt, sier Lundekvam.

Han for støtte av Roy Cato Jørgensen, bas for Caverion rør i prosjektet.

Saken fortsetter unde bildet:

Viser kobling av stort kjølebatteri på aggregat.[/caption]

– Vi er ti personer som jobber med installeringen av sanitær. Selv om dette er første gangen vi bruker Greenpipe på sanitær ser vi store fordeler med å slippe sveising og presskoblinger. I tillegg er plast lettere å håndtere noe som gjør arbeidet på byggeplassen enklere og mer ryddig. Erfaringene til nå er utelukkende positive, sier Jørgensen som leder totalt 30 medarbeidere og innleide på byggeplassen.

Saken fortsetter under bildet:

Her blir det lagt frem BluePipe Pre isolerte rør til isbane lagt i grunn frem mot isbane.[/caption]

Mange bruksområder
I tillegg til fordeler med monteringen er løsningen også en fordel for logistikken i prosjektet.

– Alle systemene bruker samme grønne deler slik at det er enkelt for grossisten og lagerfører å ha kontroll på leveransen, sier Richard Larsen, distriktsansvarlig for Armaturjonsson i Bergen.

– Alle rørene bruker samme verktøy som varmer opp skjøtene til 260 grader ved montering og gjør at de blir en hel del. Kort varme- og kjøletid gjør at man kan jobbe raskere, unngår avgasser og slipper å sitte brannvakt. I tillegg har rørlegger en type verktøy, tre typer rør og like deler for alle rørsystemene, sier han.

Gir redusert risiko for legionella
Selskapet opplever også økt interesse for rørsystemet siden det reduserer risiko for legionella.

– Vi ser at det blir stadig viktigere med god vannhygiene og med dette rørsystemet unngår man dødvannsrom som kan skape grobunn for legionella, sier Lars Kristian Stenhaug, distriktsansvarlig for Armaturjonsson i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Saken fortsetter under bildet:

– Med tradisjonelle metallrør har man et rør i hylsen og en O-ring over. Fra muffen og inn til O-ringen kan det oppstå dødvann som legger grobunn for legionella, men med Aquatherm er skjøtene helt sømløse og uten hulrom. Det samme gjelder rør-i-rør-systemet, JRG Sanipex, hvor det heller ikke er innsnevringer eller dødlommer. Det forebyggende legionellaarbeidet på Lagunen er derfor godt ivaretatt. Vi har stor tro på at dette systemet kan brukes i mange ulike sammenhenger, avslutter Stenhaug.

Slik ser nye Lagunen Storsenter ut