Både statsminister Jens Stoltenberg og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tilstede (bildet under)

Byggestarten ble holdt en måned tidligere enn den opprinnelige tidsplanen, og dette er starten på det største byggeprosjektet i Østfold noensinne. Det vil være uavbrutt byggevirksomhet på tomta på Kalnes de neste fire årene.

Når det nye sykehuset åpner dørene i 2016, vil det gi 270.000 innbyggere et moderne og samordnet helsetilbud med både somatikk og psykiatri samlet under ett tak.

Nybygget på Kalnes har en brutto arealramme på ca. 82.500 kvadratmeter, hvorav netto funksjonsareal er ca. 40 100 kvadratmeter. Kostnadsrammen for prosjektet er satt til 5.090 mill. kroner ut fra et prisnivå i februar 2010.

Det nye sykehuset skal etter planen være i full drift fra mai 2016. Kostnadsrammen er på drøye 5 milliarder kroner. Når sykehuset står ferdig vil 275.000 innbyggere i Østfold få et nytt og moderne sykehus.

Råde Graveservice er tildelt den første entreprisen ved det nye Østfoldsykehuset på Kalnes i Sarpsborg. Totalt fire entrepriser vil bli utlyst i høst.

Råde graveservice starter utgraving av byggegrop i august. Arbeidene omfatter graving og transport av 350 – 400 000 kbm masse samt terrengarrondering. Kontraktssum ca 22 millioner kroner ekskl. mva.

Når det nye Østfoldsykehuset står ferdig, blir det kjempestort. Det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg kommune vil være av samme størrelsesorden som fase 2 av kliniske bygg, St. Olavs hospital. I tillegg skal Moss Sykehus rehabiliteres og ombygges. Alt er planlagt å stå ferdig i 2015.

COWI har prosjekteringsledelsen og ansvaret for alle rådgivende ingeniørfag, logistikk og landskap. Kontrakten inkluderer forprosjekt med opsjon på funksjonsprosjekt, kontrahering, detaljprosjekt, ferdigstillelse og idriftstakelse. Arbeidene gjennomføres for øvrig i nært samarbeid med arkitektgruppen bak sykehusdesignet; Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter og de danske arkitektfirmaene Arkitema Architects og AART Architects.

Som underrådgivere er valgt Hjellnes Consult, Erichsen & Horgen, NGI og Per André Hansen Landskapsarkitekter. I tillegg er Vianova Systems engasjert på det verktøytekniske plan for utomhusprosjektering.

- Det er forbilledlig at byggherren selv, Helse Sør-Øst, har satt krav til at hele prosessen skal gjennomføres som et såkalt åpent BIM-prosjekt, sa Paal Christian Johansen, COWIs BIM-ansvarlig for utomhus prosjektering da VVS-Forum omtalte BIM-prosjektet ved sykehuset i januar.

- Og ikke bare bygningsmessig BIM som har vært mulig til nå, sa han. – Det inkluderer også alt av utomhusanlegg. Alt innomhus og utomhus skal, så langt det er teknisk mulig, inn i én altomfattende BIM-modell på det åpne formatet IFC.

Fakta om nytt Østfoldsykehus (tallene i parantes er til sammenligning Nye Ahus)
• Pasientantall i år 2020 300.000 (340.000)
• Sengeantall 509 (615)
• Dagbehandlingsplasser 113 (90)
• Poliklinikkrom 100 (109)
• Operasjonsstuer 19 (23)
• Fødestuer 9 (9)
• Laboratorieareal 3.341 kvadratmeter (3.447 kvadratmeter)

Kilder:
Østfoldsykehuset
Helse Sør-Øst
Innodesign

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: