Aftenposten ba i november landets fylkesutdanningssjefer anslå etterslepet når det gjelder vedlikehold og rehabilitering av de videregående skolene. Beløpene varierte fra 50 millioner til over 300 millioner. Utdanningsforbundet i Akershus har tidligere vist til et kartleggingsprosjekt som anslår etterslepet å være på mer enn tre milliarder kroner i Akershus fylke alene.

De vedtatte økonomiplanene for 2008-2011 i fylkeskommunene budsjetterer med store utbygginger av videregående skoler. En rundspørring Utdanning har gjort til landets fylkeskommuner viser at blant de 11 fylkeskommunene som svarte, vil over halvparten av dem investere over en halv milliard kroner i utbygging av videregående skoler de kommende fire årene.

Nye skoler
I Buskerud har man vedtatt et budsjett på 800 millioner kroner til utbygging og samlokalisering, mens i Nord-Trøndelag har de planer om å bevilge én milliard kroner fram til 2020. To tredjedeler av milliarden er vedtatt innenfor økonomiplanen for 2008-11.

Bygging av helt nye videregående skoler fører i flere fylkeskommuner til store budsjettposter. I Rogaland er det igangsatt bygging av en ny skole i Sandnes, beregnet til 675 millioner kroner. Aust-Agder planlegger også å bygge en ny skole i Arendal til drøyt 500 millioner kroner.

Ferdig utbygd
I Akershus er de ferdige med de største utbyggingsprosjektene.
– Den store elevtallsveksten kom noe tidligere her enn i mange andre fylker, derfor har vi mange av de store utbyggingsprosjektene bak oss, sier seksjonsleder for informasjon, Mette Korsbakken.

De har bygd fire helt nye videregående skoler siden 1998 og utvidet kapasiteten ved tre.
– Nå flater elevtallsveksten noe ut. Det vil være behov for 500 nye plasser totalt i fireårsperioden 2008-2011, sier Korsbakken.

Lite bygging i nord
I landets nordligste fylker er det mindre aktivitet. Finnmark har ingen planer om utvidelse av tilbudet.
– Prognosene for befolkningsgrunnlaget tilsier at behovet ikke er til stede. Men vi har planlagt noen nybygg for å ivareta dagens tilbud, sier Gerdhild Nilsen i Finnmark fylkeskommune.

I Troms er det kun vedtatt å bygge et nytt bygg til en eksisterende videregående skole for å gi plass til restaurant- og matfag.

Elevorganisasjonen gjennomførte før nyttår en landsomfattende aksjon for å rette søkelyset mot elevenes arbeidsmiljø.
– Regjeringen bryter viktige løfter i denne saken. De snakker om kunnskap i skolen, men det er bortkastet når klasserommene ikke engang egner seg for undervisning sa leder i Elevorganisasjonen, Vibeke Mohn Herberg, i forbindelse med aksjonen.

Kilde: Utdanning v/ Jørgen Jelstad