I en nedlagt sukkerfabrikk i Jordberga vil det om to år produseres biogass fra sukkerroer og mais. Det er allerede høy kunnskap i landbruket i Skåne rundt dyrking av mais og sukkerroer.

Studier viser at kombinasjonen sukkerroer og mais er meget vellykket som råvarer for biobrensel.

De 350 GWh biogass vil bli omdannet til naturgass av god kvalitet og deretter sendt inn i et gassnettverk. Når gassen er blitt omdannet og kondensert til flytende form, kan den erstatte bensin.

Produksjon representerer om lag 35 millioner liter bensin.

Etter prosessen kan det som blir avfall brukes som gjødsel i landbruket. Tanken er også å produsere biogass fra tang.

Biogassproduksjon betyr at utslipp av karbondioksid innen Trelleborg kommune vil bli redusert med om lag 95 000 tonn per år, ifølge E.on.

Den eneste anlegget i verden som er litt større enn det som var planlagt i Skåne ligger i Tyskland.

E.on Sverige er datterselskap av verdens største private energikonsern, har vel 6 000 ansatte og omsetter for over 31 milliarder svenske kroner.

E.ons internasjonale hovedkontor ligger i Düsseldorf, og konsernet har et 50-talls underkonserner og datterselskaper i Europa og USA. E.on har en omsetning på rundt 600 milliarder svenske kroner og 90 000 ansatte.

Link til Eon.se og til Eon.com

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen

Innsendt kommentar:


Interessant artikkel, men vil bare oppklare en liten misforståelse.

Etter at det er produsert biogass blir denne matet inn på naturgassnettet som gass, og ikke kondensert til væske slik du skriver. Kjøretøyene som da skal bruke denne er gassdrevne biler, ikke bensinbiler. I tillegg kan alle andre gassbrukere få del i biogassen.

Tore Woll
Norsk Gassenter
www.norsk-gassenter.no