Men akkurat nå er det ikke nødvendig å reise langt hjemmefra for å finne arbeid, sier Arnesen:
– Alta er et vekstområde og det eneste stedet i Finnmark hvor det er befolkningssøkning. De største byggeprosjektene her er et kjøpesenter til 500 millioner, flyplass til 350 millioner, badeland til 200 millioner og kirke til 100 millioner, samt en masse leiligheter.
Kjøpesenteret eies av Olav Thon Gruppen, som også bygger hotell i Kautokeino. Det er tydelig at flere ser gode fremtidsmuligheter i Finnmark. Da Rica hotell i Alta ble bygget hadde vi rørdelen som underentreprenør for Roald Johansen AS. Nå bygger han flyplassen, og vi er med.

– Både byggentreprenørene og de tekniske entreprenørene i Finnmark er høyst oppegående, opplyser Arnesen. – Det er alltid mange om beinet på de store prosjektene, men vi konkurrerer godt med firmaer sørfra om krevende prestisjejobber. Det var et firma fra Alta som fikk vitenskapsbygget i Alta, og vi var preekvalifisert til administrasjonsbygget på Melkøya.

– Hva er de viktigste arbeidsområdene for Arnesen-VVS, Håkon K. Arnesen?
– Vi driver med alt fra boliger til næringsbygg og store prosjekter, men vi satser ikke så mye på boliger, for der er konkurransen hardest. Det henger sammen med at det de siste årene har vært et generasjonsskifte, og det gjorde at mange unge rørleggere skulle inn på markedet.

– Hvordan er det å få tak i rørleggere?
– Vi klarer å skaffe nok rørleggere, men det er verre å få tak i ingeniører til å styre dem. Det er omtrent umulig å skaffe ingeniører i Finnmark. Det at NRL etablerte opplæringskontorer i alle fylker har hjulpet godt når det gjelder rekrutteringen av rørleggere. Men bransjen lider under en kritisk mangel på byggeledere og ingeniører. Nå ser vi på muligheten av å videreutdanne egne folk til ingeniører, men det er i fremtiden, vi trenger ingeniører nå.

Arnesen-VVS i Alta har 10 ansatte og omsatte i 2007 for 10 millioner kroner. I 2008 forventes omsetningen å bli 15 millioner, opplyser Arnesen. – Det skyldes at vi har et oppdrag til 20 millioner (eks mva) på flyplassen. Selskapet er ikke medlem av noen kjede.

Håkon K. Arnesen er styreleder og avdelingsleder i NRL Finnmark.

Da gjenstår bare en bønn til leserne: skaff Arnesen en ingeniør!