- Den kraftige økningen vi ser i bygg og anlegg må ses i sammenheng med at det ved starten av en nedgangskonjunktur kan være en større grad av usikkerhet knyttet til omstillinger, noe som kan føre til økt sykefravær, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Det legemeldte sykefraværet for 2. kvartal 2009 var på 6,3 prosent. En økning på 6 prosent fra i fjor. Egenmeldt sykefravær er stabilt på 0,8 prosent.

Det legemeldt sykefravær blant menn øker med 10,7 prosent. For menn i alderen 40-49 år øker fraværet med opp til 14 prosent. De tre siste kvartalene har menns sykefravær økt mer enn kvinners. Kvinner har fremdeles høyere sykefravær enn menn, men veksten i sykefraværet blant kvinner har stoppet noe opp etter finanskrisen og øker nå med 1,9 prosent. Kvinner har et sykefravær på 7,9 prosent, mens fraværet for menn er på 5,0 prosent.

Og verst er det i bygg og anlegg. Mens veksten i sykefraværet totalt sett var på 6 prosent, var økningen i bygg og anlegg på hele 18,7 prosent. Andre næringer med stor økning i sykefraværet er jordbruk, skogbruk og fiske med 14 prosent og eiendomsdrift og teknisk tjenesteyting med 13 prosent. Ikke alle konjunkturutsatte næringer har høy vekst i sykefraværet. Industrien, som opplever mye permitteringer og høy grad av omstilling, har en økning på 4,5 prosent og ligger under gjennomsnittet for hele landet.

Store deler av veksten i sykefraværet har kommet i privat sektor som har en økning på 9,3 prosent. Statlig sektor har en liten nedgang i sykefraværet på 1,6 prosent, og i kommunal sektor har sykefraværet vært stabilt.

Det legemeldte sykefraværet er tilbake på samme nivå som etter at IA-avtalen ble inngått i 2001. Et av målene i avtalen var å få redusert sykefraværet med 20 prosent.