Det er Norconsult Informasjonssystemer (NoIS) som nå er ute med et nytt ISY-produkt, en anbudstjeneste på Internett. Dette skal ifølge selskapet strømlinjeforme og automatisere anbudsarbeidet mellom entreprenør og underleverandører, og skal ifølge ISY AnbudsWeb gi betydelige fordeler for begge parter.

ISY AnbudsWeb er en form for webhotell for anbudsprosessen, en tjeneste på nettet som formidler prisforespørsler og pristilbud mellom aktørene i prosessen.

Det er entreprenøren som administrerer det hele fra sitt kalkylesystem og gjør evaluering og kontraktsinngåelse derfra. Underentreprenørene får tilgang til alle anbudsdokumenter på ISY AnbudsWeb, og legger inn sine anbudspriser og dokumentasjon der, i stedet for å sende alt på vanlig måte.

Som med mangt annet på nettet krever det imidlertid at man gir noe slipp på gammel vane og gjør tingene på en ny måte. Til gjengjeld gir det som sagt stor «payback» i form av mindre ressurs- og tidsforbruk, færre feil og høyere kvalitet på anbudene.

— Prinsippet med nettløsningen er veldig, veldig bra, forklarer Geir Halstensen som er kalkulasjonsleder hos Buskerud-entreprenøren Bermingrud til nerttstedet Innodesign. Han har pilotprøvd ISY AnbudsWeb i flere måneder, bl.a. i store prosjekt.

— Vi slipper nå helt å sende ut forespørsler og ta i mot tilbud på den gamle måten. Alt legges ut og besvares på nettet. Det letter arbeidsmengden betraktelig og eliminerer i stor grad også feiltasting.

Norsk standard NS 3459 ligger til grunn for eksport og import av prisforespørsel og pristilbud i ISY AnbudsWeb, men alle kan besvare forespørsler, ikke bare dem som bruker standarden.

— Løsningen sparer både oss og underleverandørene for masse tid. Jeg får underlaget rett tilbake i ByggOffice og kan legge det direkte inn i sammenstillingsskjema. Alle vedlegg og tegninger blir også lagt inn på hver enkelt faggruppe.

— Det funker veldig bra, men systemet vil virke enda bedre når vi selv får mulighet til å legge inn mer forklarende tekst i e-posten som blir sendt fra AnbudsWeb, sier Halstensen.

— Forbedringer i systemet foregår hele tiden. Dagens standardtekst gjør at enkelte ikke fanger opp forespørselen, påpeker han.

For enkelte førstegangsbrukere av anbudsløsningen kan det naturlig nok være fremmed og virke litt skummelt å måtte legge sensitiv prisinformasjon mm på nettet, men NoIS, som også drifter løsningen, garanterer at sikkerheten er helt på topp og at dataene er trygge. Som med nettbanker og andre nettbaserte virksomhetssystemer, er det hele ID-kontrollert og passordbeskyttet.

Les mer om ISY AnbudsWeb

GI DIN KOMMENTAR HER: