Dette viser en større studie analyseselskapet XRGIA har gjort for Enova. – Skal vi få et velfungerende pelletsmarked i Norge må industrien gå foran, sier fungerende avdelingsdirektør Helle Grønli i Enova.

Pellets har liten utbredelse i Norge i dag til tross for at pellets er biobrenselet med høyest energitetthet og det forbrenningsmessig enkleste å bruke av all biobrensel. Årsakene til dette er blant annet usikkerhet om hvor robuste og varige oppvarmingsløsningene for pellets er. Usikkerhet om lagringsbehov og stabile leveranser er også medvirkende. Men potensialet er svært stort.

- Enovastøttede varmeprosjekter basert på pellets vil alene øke forbruket med 160% de neste par årene, fremholder Grønli. – Men det er altså i industrien lønnsomhetspotensialet er størst, først og fremst på grunn av lang brukstid, sier hun.

Overgang fra olje til pellets og annen bioenergi har stor betydning for reduksjon av klimagassutslipp i Norge. Dette er en viktig årsak til at Enova i tiden fremover vil legge enda større vekt på å utvikle markedet for pellets i Norge.

– Vi vil nå i samarbeid med næringen og industrien identifisere potensialet, kartlegge eventuelle barrierer, og aktivt markedsføre Enova-støtte til konvertering fra lettolje til pellets i industrien, avslutter Helle Grønli.

Lenker til rapporter:

Markedsrapport: Pelletsmarkedet i Midt-Norge
Fungerende pelletsmarked - prinsipiell analyse